За рік до того в місті зрозуміли, що без громадського транспорту Львів жити не може, і тоді міська рада оголосила конкурс на будівництво трамвайних шляхів. Комісія надала перевагу Трієстинському трамвайному товариству, саме з ними і підписали контракт.

Перший в Україні кінний трамвай запустили саме у Львові 3 травня 1880 року. З 5 травня ввели оплату за проїзд. У той час функціонували дві лінії. Перша: "головний вокзал — вулиця Городоцька — площа Митна" і "головний вокзал — Підзамче". Щороку львівські трамваї перевозили в середньому 1 мільйон 900 тисяч пасажирів. У 1889 році у місті нараховували 105 коней та 37 пасажирських і 3 вантажних вагони, вони були виготовлені в австрійському місті Граці. Понад 100 років тому середня швидкість руху трамвая становила майже 7 кілометрів на годину. Колії тоді були дубовими, а персонал нараховував 70 осіб.

У міжвоєнний період у львівських трамваях жебракував Бувай, як його прозвали в народі. Він був знаним і популярним, оскільки заробляв на життя виконанням власної пісні, яка згодом стала народною.