На президентському посту він протримався наступні 10 років. За цей час 48-ми мільйонна держава отримала власну валюту та конституцію, в космос полетів перший український космонавт, закрилася чорнобильська АЕС. Паралельно з цим в країні процвітав рекет та організована злочинність, закривали заводи, формувався прошарок олігархів.

З перших днів у новому кріслі Кучма почав будувати міцну вертикаль влади із собою на чолі. Спротив у цьому Кучмі чинив парламент на чолі з Олександром Морозом, але згодом Президент пригрозив депутатам референдумом і розпуском. Втрачати мандати за кілька місяців після обрання не захотів ніхто.

У червні 1995-го Кучма сконцентрував у своїх руках надзвичайно широкі повноваження. Серед іншого – право призначати прем'єра та уряд, та ставити на місця своїх голів ОДА, яких до того обирав народ.

Читайте також: Історія першого Президента Леоніда Кравчука: від тріумфу до капітуляції

1999 рік. На країну очікують вибори президента. Тоді вся влада перебувала в руках Кучми та його всесильної адміністрації. Приватизація фактично завершилась, навіть не розпочавшись – усі важливі підприємства перейшли під контроль нових українських олігархів.

І все ті ж олігархи у листопаді 1999 року за вуха витягнули президентську кампанію. Головним фінансистом Кучми був його зять Віктор Пінчук, але кошти вкладали і решта багатіїв. Кучма втримався на троні.

Але в народі наростало невдоволення новим старим президентом. Прірва між багатими і бідними ставала дедалі відчутнішою. Попри позірну стабільність, Україна відчувала негативні наслідки світової фінансової кризи 1998 року. Країні потрібні були глобальні реформи, та такі зміни не були потрібні ні Кучмі, ні його оточенню.

Та хотів цього Кучма чи ні, але зміни почалися. У вересні 2000-го пропав опозиційний журналіст і критик Кучми Георгій Гонгадзе. Його вбивство стало початком кінця Кучми як Президента.
Рівень незадоволення президентом зростав в геометричній прогресії. І хоча за Конституцією 1996 року Кучма міг балотуватися втретє, він відмовився і висунув на перший план свого ставленика Віктора Януковича.

Сайт "24" розпочав проект до Дня Незалежності. 25 років самостійного шляху, 25 років досягнень і звершень. Чим запам’ятався кожен рік? Згадайте з нами – як це було!