Про це в статті для The Atlantic Council пише колишній заступник Генерального секретаря НАТО Александр Вершбоу, передає "Главком".

Читайте також: Найстрашнішими, хто катував українських заручників, були "донські козаки", – волонтерка

Він зауважив, що, вірогідно, Путін вважає збереження нинішнього статус-кво в Донбасі, який характеризується постійними порушеннями режиму припинення вогню з боку російських сил, найбільш безпечним варіантом зараз, коли до російських президентських виборів лишилося два місяці, а в Києві знову спостерігаються політичні потрясіння. Зрештою, окупація Донбасу – це лише засіб для досягнення мети, а саме дестабілізації України і підриву її шансів на європейське майбутнє. Також у Росії є й інші важелі впливу, які вона може застосувати проти України. Але підтримувати неінтенсивну війну в той час, коли українські еліти борються один проти одного – це найлегший вибір для Москви у короткостроковій перспективі.

Втім, Вершбоу припускає, що розрахунки Путіна можуть змінитися після президентських виборів через зростання фінансової і політичної ціни окупації територій сусідньої країни. Зростання тиску Заходу через передачу Україні летальної зброї, а також погрози запровадити нові санкції, може переконати Путіна, що час не на боці Росії і варто відступити на Донбасі. Коли це станеться, сильна миротворча місія ООН буде необхідною.

Читайте також: Протистояння на сході України не може бути вирішене за допомогою зброї зі США, – Німеччина

Вершбоу зауважує, що про примус до миру не йдеться. Мир, як і раніше, буде залежати від російського виконання умов Мінських угод. Але останнім бракує механізмів імплементації, які б забезпечили поступовий і впорядкований перехід окупованих територій назад під контроль Києва, щоб це було безпечно для людей по обидва боки сучасної лінії розмежування. І ось тут миротворці ООН можуть вступити у гру.

На думку екс-заступника Генсека НАТО, коли "блакитні каски" зайдуть на Донбас, Росія може вивести тисячі своїх офіцерів і солдатів, які воюють проти України без розпізнавальних знаків, розпустити угруповання бойовиків так званих "ДНР" та "ЛНР", а також вивести великий російський арсенал. Розмістившись вздовж міжнародного кордону України, миротворці зможуть подбати, щоб російські сили і зброя більше не потрапляли на Донбас. Вершбоу зауважує, що миротворці повинні включати як військові, так і поліцейські можливості для того, щоб зберігати порядок на міжнародному кордоні і вздовж лінії зіткнення, а також забезпечити громадський порядок в Донбасі і розібратися з порушниками по обидва боки конфлікту.

Читайте також: На допитах вимагали свідчення про методички НАТО, – звільнені з полону ультрас з Луганська

Путін говорив, що Україна може "репресувати" російських бойовиків в разі відновлення контролю над всім Донбасом і кордоном. Але миротворці ООН з поліцейськими і військовими повноваженнями дозволять провести перехідний період, під час якого українські військові і поліція не одразу повернуться в Донецьк і Луганськ.