Про затримання повідомила речниця прокуратури Києва у Facebook.

Важливо! Заробіток на корупціонерах: чим законопроєкт допоможе Україні

Скільки вимагав лікар-трансплантолог?

40 тисяч доларів – саме стільки хотів завідувач відділенням трансплантації та хірургії печінки Олег Котенко. За безкоштовну операцію по пересадці органу, як стверджує один з його пацієнтів. Однак, він зміг назбирати лише 22 тисячі – лікар погодився і на те. Тому пацієнт 2 тисяч віддав до операції і 20 – після. Котенка затримали просто під час передачі хабаря.

Під час обшуку правоохоронці знайшли гроші в кабінеті Котенка – 60 тисяч доларів, вдома ще кілька тисяч. А з банківської скриньки трансплантолога вилучили майже мільйон доларів.

Олег Котенко
Олег Котенко

Який запобіжний захід обрали лікарю-хабарнику? Нині Олег Котенко під нічним домашнім арештом – так вирішив суд. На засідання лікаря прийшли підтримати його пацієнти.

Ми вважаємо, що те, в чому сьогодні його звинувачують – брехня. Ми безкоштовно прооперовані і ніхто не називав нам ніяких сум, ніяких подяк, нічого цього не було. Я вам підтверджую, як батько прооперованої дочки,
– розповів батько пацієнтки Олега Котенка Андрій.

Втім, слідство припускає , що це не єдиний випадок хабарництва з боку медика. Сам підозрюваний від коментарів відмовився.

Поки триває розслідування, Олег Котенко продовжить робити операції. Але прокуратура вже поклопотала про відсторонення трансплантолога з посади завідувача відділенням. Наразі лікарю-хабарнику загрожує до 10 років в'язниці.

Викриття хабарів у Інституті Шалімова

Зазначимо, що правоохоронці провели масштабну спецоперацію, завдяки якій викрили співробітників НАМНУ, що систематично вимагали гроші у пацієнтів за проведення операцій. Організаторем схеми був завідувача трансплантації та хірургії Котенко.

Лікаря Інституту Шалімова затримали на гарячому: фото СБУ

Що відомо про корупцію в Інституті Шалімова?

Співробітники інституту НАМНУ систематично вимагали та отримували гроші від своїх пацієнтів за медичні послуги, використовуючи своє службове становище.

• Одна лише попередня консультація коштувала пацієнтам 3 тисячі гривень.

• За проведення операцій вони вимагали у людей від 20 до 50 тисяч доларів.

Наразі правоохоронці встановлюють усіх причетних до незаконної схеми осіб. Їм оголосять про підозру у вимаганні та отриманні хабара у великому розмірі та у складі кількох осіб. Такий злочин карається позбавленням волі на термін від 5 до 10 років.