Про особливості законопроекту

Вітати цей законопроект мені важко. Хіба що можу сказати, що мені подобається креатив його авторів, які його саме і назвали "Купуй українське", начебто хто ж буде проти купувати українське. На мою думку, саме тому його і підтримали дупутати у першому читанні.

Це радше політичні лозунги, які не мають нічого спільного із змістом документу.

Якщо Міністерство економіки підтримує національного виробника, то це потрібно робити в нормальний прозорий спосіб.

Читайте також: Не виключено, що невдовзі ми з автомайданом завітаємо і до президента, – Гриценко

Будь-яка допомога має відповідати трьом цілям. Вона повинна бути адресною, тобто ми повинні розуміти, кому ми даємо гроші. Повинна бути цільовою – якщо надаються пільгові кредити, вони повинні бути витрачені лише на будівництво об’єктів. Ну і останнє – допомога повинна бути вимірюваною, аби кожен громадянин міг дізнатися скільки віділили коштів, кому і на що.

Наші закупівлі не відповідають таким вимогам. Саме тому в Україні не використовують ніякі преференції в закупівлях. Навіть не тому, що до цього ніхто не додумався, а просто тому, що це неефективно.

Це приблизно така ж сама ефективність, якщо б ми розкидали гроші з балкону Верховної Ради сподіваючись, що вітер принесе їх в руки бізнесмену. А цей бізнесмен замість того, щоб сходити на них в бар, вкладе ці кошти в розвиток виробництва.

Про заборону імпорту

В тих, хто розробив цей законопроект, ідея доволі примітивна: "давайте заборонимо імпорт, тоді у нас буде більше українського виробництва". На жаль, автори навіть не намагались розібратися в тому питанні, а що ж імпортується Україну.

У нас справді 99% переможців на тендерах – українські компанії. Загальна доля імпорту в закупівлях знаходиться на позначці 25%. Проте вона навіть менша, ніж доля імпорту в економіці в цілому.

Переважна більшість імпортованої продукції – це бензин та інші нафтопродукти, які не з’являться чарівним способом. Нафта у нас не з’явиться, якщо ми приймемо якийсь закон.

Про підтримку бізнесу

Ми повинні підтримувати бізнес. Але проблема в тому, що ми маємо це робити розумним способом. І точно не таким механізмом, який неможливо втілити.

Читайте також: Атака, яка була здійснена на НАБУ, – фейкова, влада випробовувала суспільство, – Соболєв

Ідея законопроекту непродумана навіть на технічному рівні. Тому я впевнений, що багато депутатів не читали законопроект, а просто купилися на красиву назву.

Детальніше про особливості нового закону, який може значно зменшити міжнародні інвестиції в країну – дивіться в інтерв'ю з Максимом Нефьодовим.