Представники Кабміну 30 листопада на нараді обговорять, чи потрібно впроваджувати в Україні повний локдаун і коли, повідомляє 24 канал. В Офісі Президента кажуть, що влада країни повідомить людям про рішення завчасно, щоб вони могли підготуватися.

Читайте також Що таке локдаун і за яких умов його можуть ввести в Україні

Найсвіжіші новини та заяви про можливий локдаун

Олександр Корнієнко

Лідер партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко заявив, що остаточне рішення про введення локдауну, найімовірніше, схвалять до п'ятниці, 4 грудня.

Дмитро Разумков

Голова парламенту заявив, що Рада готується до можливого введення локдауну в Україні. Однак спершу відповідне рішення має прийняти Кабмін. За словами Разумкова, на можливе введення локдауну впливатиме багато факторів. Зокрема, кількість тестувань, кількість заражених, ефективність карантину вихідного дня.

Якщо я зараз скажу, що ми не будемо вводити локдаун – це буде безвідповідально. До цього треба бути готовими, і насправді парламент до цього також готується,
– зауважив Разумков.

"Голос"

Уряд обговорює введення жорсткого карантину з 24 грудня по 15 січня. Проте депутатка від "Голосу" Наталія Піпа переконана, що повний локдаун потрібно вводити якнайшвидше, не чекати 24 грудня – з попередженнями, аби бізнес зміг підготуватися.

Депутатка наголосила, що жорсткий карантин треба вводити так, аби до свят в Україні вже були кращі показники. Для того – аби бізнес міг відкритися ближче до Нового року та Різдва, а люди могли відчути, заради чого вони йдуть на локдаун.

До теми Різдво скасувати не можна, – Садовий розповів про локдаун у Львові

Михайло Радуцький

Раніше показником для запровадження локдауну була цифра у 30 тисяч хворих за добу. Однак якщо система буде готова, показник може змінитись, заявив голова комітету Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги і медичного страхування Михайло Радуцький.

Однак політик додав, що наразі червоним прапорцем та передумовою для введення локдауну є цифра саме у 30 тисяч хворих. За словами нардепа, поки така цифра є критичною для системи. Питання "зупинки країни" обговорюватимуть, коли буде 25 – 26 тисяч хворих на добу.

Вже після цього Кабмін за постановою Ради матиме 7 днів, аби попередити про карантин і підготуватися до введення локдауну.

"Інтелектуальний локдаун" від Арахамії

В уряді розглядають можливість введення "інтелектуального локдауну". Він враховуватиме ситуацію з захворюваністю на COVID-19 у кожному регіоні. Ймовірність введення в країні повного локдауну становить 90%, заявив глава парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

Є шанси, що нам пощастить, але поки виглядає так, що ймовірність (повного локдауну – 24 канал) дуже висока. Тепер питання – як його правильно ввести та в якому форматі. Уряд заявляє про певний інтелектуальний локдаун. Тобто не той повний локдаун, який був навесні, а такий... скоригований на реалії в кожному регіоні, зокрема громадський транспорт тощо,
– сказав Арахамія.

Читайте також Коли буде локдаун в Україні: версія від міністра Немчінова

Свіжі думки експертів

Експерти впевнені, що введення локдауну в Україні – неминуче. Так, кандидат економічних наук Олександр Хмелевський зазначив, що в останні дні багато урядовців та політиків висловлюються за запровадження повного карантину на 3 – 4 тижні.

Також не визначено, що буде з міським громадським транспортом. Не виключено, що тут будуть запроваджені обмеження. Наприклад, будуть пускати 50 % від сидячих місць,
– зазначив Хмелевський.

Він додав, що залишається питання щодо закриття шкіл та дитячих садків, які, швидше за все, залишать відкритими.

"Варто очікувати раптових заборон на роботу всіх розважальних та торгівельних закладів. Варто очікувати заборон на роботу громадського транспорту, на авіаперельоти. Тому будь-який відпочинок за кордоном – це ризик. Робота бізнесу також під постійною загрозою", – розповів голова ГО "Асоціація Політичних Наук" Дмитро Сінченко.

Він додав, що владі варто заздалегідь озвучувати свої плани, але при цьому слід розуміти, що карантин вводиться для того, щоб підготувати медичну систему, щоб виграти час.

Протягом останніх днів повідомлення схилилися в бік жахаючої картинки розповсюдження коронавірусної інфекції. Це певна ознака того, що уряд готовий запропонувати у найближчий час повний локдаун, вважає експерт з громадського здоров’я Андрій Скіпальський.

Оцінюють зараз (термін дії локдауну – 24 канал) мінімально і максимально – це 3 тижні. В теперішніх умовах, коли ми постійно оглядаємося на економічний стан, щонайменше 3 тижні потрібно для того, щоб зменшити і розірвати ланцюжок передачі вірусу, а також подивитися на ефект,
– розповів Скіпальський.

Що казали раніше

Яка позиція МОЗ щодо локдауну

Голова МОЗ Максим Степанов 27 листопада заявив, що введення локдауну розірве ланцюг передачі коронавірусу. Так, захворюваність може впасти майже до нуля. При цьому він не назвав жодних конкретних дат. Сказав лише, що у МОЗ викликають побоювання новорічні свята через великі скупчення людей.

Щодо ефективності карантину вихідного дня, то Степанов сказав, що оцінку йому дадуть наступного тижня, тобто з 30 по 4 грудня.

Зауважимо, що риторика міністра дещо змінилася, адже ще 20 листопада він чітко казав, що повний локдаун можуть ввести, якщо буде 30 тисяч хворих на COVID-19 за добу.

Що кажуть джерела в ОП та ЗМІ

"Українська правда" з посиланням на джерела в уряді та Офісі Президента повідомила, що влада обговорює кілька варіантів дат запровадження повного локдауну в Україні:

  • з 25 грудня по 17 січня. Ці дати проговорювали з мерами і губернаторами приблизно тиждень тому. Оскільки цифри захворюваності на коронавірус щодня змінюються, карантин можуть посилити і раніше.
  • з 7 до 20 грудня – це ще один варіант дат введення локдауну, який звучить у владних коридорах.
  • Однак усі джерела видання сходяться на тому, що остаточного рішення станом на 27 листопада немає.

Напередодні "Суспільне" з посиланням на власні джерела повідомило, що уряд може ввести локдаун вже з 20 грудня. Але якщо ж ситуація з захворюваністю буде більш-менш стабільною, то жорсткий карантин запровадять після Нового року строком на 3 тижні.

До теми Які країни ввели локдаун через загострення ситуації з коронавірусом

Що каже Шмигаль про локдаун

Прем’єр Денис Шмигаль не виключає, що локдаун можуть влаштувати на новорічні свята. Глава уряду, як і Степанов, сказав, що на початку грудня оцінять, чи дав результати карантин вихідного дня.

Радикальна позиція Авакова

Глава МВС Арсен Аваков вважає, що в Україні слід запровадити жорсткий карантин якомога швидше. При цьому локдаун має тривати 3 – 4 тижні.

Я тут радикальний і, власне, завжди таким був, – треба вводити локдаун негайно,
– сказав Аваков.

Що пропонує Милованов

Радник голови ОП Тимофій Милованов не вірить в ефективність карантину вихідного дня. Посадовець переконаний, що краще було б ввести жорсткий карантин під час різдвяних свят на 3 – 4 тижні.

"Краще під час Різдва, звісно (ввести жорсткий карантин – 24 канал). Тоді активність буде нижчою. Ті галузі (економіки – 24 канал), які постраждають, підтримати фінансово, стабілізувати ситуацію і далі дати економіці працювати", – сказав радник голови ОП.

Ткаченко підтримує позицію Милованова

Міністр культури Олександр Ткаченко теж вважає, що в Україні слід ввести у період новорічних свят локдаун на 2 тижні. Він переконаний, що такий прогнозований варіант з локдауном є кращим, аніж "тривала невизначеність".

Ткаченко при цьому уточнив, що, на його думку, треба відмовитись на Різдво та Новий рік від масових заходів і зустріти свята в режимі онлайн.

Дізнайтеся, Чи закриватимуть школи і дитсадки під час локдауну: в Раді відповіли

Що каже про локдаун партія влади

Нардепка від "Слуги народу" Галина Третьякова заявила, що одним зі сценаріїв з карантином є повний локдаун на 3 – 4 тижні.

"Ми готуємося, є план, відповідно до якого, якщо буде повний локдаун через COVID-19, який буде впроваджувати Кабмін", – розповіла Третьякова.

Ще одна "слуга народу" Олена Мошенець вважає, що локдаун треба вводити вже в найближчі тижні. Що швидше це буде зроблено, то краще. Депутатка гадає, що це може дозволити послабити карантинні обмеження до новорічних свят.

Локдаун найближчим часом, на думку парламентарки, потрібен, бо "не буде кому працювати, адже хворіють ті люди, які працюють".

Водночас Мошенець виступає проти скасування карантину вихідного дня.

Що кажуть про локдаун експерти

"Мені здається, що тягнути (з локдауном – 24 канал) не можна. Якщо чекати, коли через 2 – 3 тижні спрацює карантин вихідного дня, то потім можна не встигнути збити цю хвилю більш жорсткими обмеженнями", – висловив переконання керівник програм з охорони здоров'я ЮНІСЕФ в Україні Андрій Славуцький.

Будь-який короткотривалий локдаун не дасть ніякого ефекту. Щонайменше має бути місяць жорстких обмежень, переконаний керівник Центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки Павло Ковтонюк. Він вважає, що альтернативи введенню жорстких обмежень найближчим часом немає.

2 тижні не допоможуть, як мінімум, має бути один місяць,
– зауважив експерт.

Читайте також У РНБО заговорили про позитивний сценарій із COVID-19: що він передбачає

На його думку, перевантаження медичної системи може статися раніше, ніж на новорічні свята.

"Якщо ми чекатимемо до новорічних свят, ситуація може стати критичною. Ми запроваджуємо локдаун, але ще 3 тижні відбуватиметься зростання і в лікарнях буде страшна ситуація", – наголосив Ковтонюк.

Експерт назвав 4 сфери, яких безпосередньо мають стосуватися жорсткі обмеження:

  • заклади громадського харчування;
  • готелі;
  • спортзали і сауни;
  • масові зібрання.

Що таке локдаун?

Жорстка форма карантину, що обмежує вільне пересування у самій країні та за її межами. При локдауні нормально функціонують лише організації, що надають основні потреби та послуги. Так, локдаун може передбачати закриття кордонів країни, введення комендантської години, скасування міжнародного та міжміського транспортного сполучення, закриття закладів освіти, закладів громадського харчування й розваг тощо.

карантин в Україні 2020 що заборонено правила інфографіка
Карантинні обмеження в Україні по буднях та у вихідні / Інфографіка 24 каналу