Базове тренування десантного навчального центру. Хлопці займають вогневі точки. Нічого особливого. Але для Олексія з Петром – це принципове змагання.

Читайте також: Які пекельні випробування долають солдати під час навчання: вражаючі фото та відео

На минулих тренуваннях під час рукопашного бою Петро потрапив товаришу у щелепу, за що Олексій тепер має відігратися у стрільбі і стати переможцем.

навчання десант житомир
Курсанти Петро та Олексій

навчання десант житомир
Курсант потрапив іншому у щелепу під час рукопашного бою

Так і сталося. Петро не потрапив у жодну мішень. Його стрільба є куди гіршою від рукопашки. І хоч задушевні розмови, суперечки, імпровізовані змагання – це добре, зараз головна мета рекрутів – вчитися.

навчання десант житомир
Стрільба курсантів

А для цього надважливо мати правильну стійку, впевнено володіти зброєю і робити плавний спуск. Саме тому потрібно уважно слухати інструктора. Якщо стріляти на місці для більшості – проблема, то що вже говорити про стрільбу в наступі, та ще й під щільним вогнем противника?

навчання десант житомир
Інструктор показує стійку під час стрільби

На перших заняттях з тактики на полігоні від рекрутів вимагалося просто відпрацювати рух двійками вперед. Тепер же "вища математика" – штурм ворожих позицій у відкритому полі. Група ділиться на "перші" та "другі" номери. Поки "другі" прикривають вогнем, "перші" йдуть вперед і навпаки.

Висуватися не довше, ніж на 3-4 секунди. Це приблизно 4-5 кроків. Для того, щоб противнику було складніше на вас навестися. Коли ви довше це робите – йому легше навестися, а відповідно, – і відкрити вогонь та уразити вас,
– розповів курсантам тренер.

За такої тактики кожен має спиною відчувати побратима, бути уважним і чітко рухатися у своєму секторі. Інакше можна від товариша піймати кулю в спину.

навчання десант житомир
Штурм ворожих позицій у відкритому полі

Під умовним шквальним вогнем ворога курсанти відпрацьовують норматив із закопування в землю. Максиму, колишньому гірнику з Волновахи, землю рити не звикати. В шахті, на глибині 800 метрів, він сповна відчув принади гірничого життя. "Шахта – це тупик... Коли військовий, ти не сидиш на глибині 800 метрів під землею в темній печері", – поділився досвідом курсант.

Щоб курсантам заритися якнайглибше – є лише 25 хвилин.

Найважче навчити солдата копати. Тому що кожен рейнджер думає, що він боєць, що він усього навчився. А реально – приїжджаємо на війну, і змусити солдата копати: "Нє, нє, нє, я не для того вчився, щоби просто копати лопатою". Саме тут, у навчальному центрі, треба переламувати, що лопата – це їхнє життя. Чим глибше закопається – тим довше проживе,
– наголосив командир навчальної роти Василь Янюк.

навчання десант житомир
Курсант закопується під "шквальним вогнем"

навчання полігон житомир
Інструктор навмисно створює додатковий емоційний тиск на курсанта

полігон житомир навчання
Від лопати залежить життя військового

Про військову присягу курсантів – дивіться у програмі.