За задумом, він мав стати головним постачальником гармат та ядер для майбутнього Чорноморського флоту. Втім заповзятливий підприємець на цьому не зупинився і вже за рік відкрив у Лисичанську першу в Україні вугільну штольню глибиною 36 метрів. Луганські надра здавались невичерпними, а от спеціалістів бракувало. Тож на початку 19 століття біля шахти відкрили ще й перше гірниче училище - Штейгерську школу.

У наш час Луганська область є головним постачальником вугілля – 43 % загальнодержавного видобутку. Загальні запаси 34 мільйонів тонн, що становлять 4% світових резервів.

Виявляється, саме на території Луганської області стовпчик термометра зазнавав найбільших злетів та падінь в історії України. В серпні 2012 року сонце нагріло повітря до 42 градусів, а в січні 1935 тут зафіксували рекордний мінімум – мінус 42.

1972 рік став особливим для всієї області. Місцевий клуб "Зоря" став чемпіоном Радянського Союзу. Є в Луганську ще одна цікавинка – Музей Пеле. Його упорядник 40 років збирав три тисячі експонатів. Є тут навіть золотий годинник Короля футболу і фото бразильця, яке побувало в космосі.

В Луганську народився Олександр Птушко директор кіностудії "Союзмультфільм", а згодом керівник відділу дитячого кіно на "Мосфільмі". Він випустив перший радянський фільм зі стереофонічним звуком "Ілля Муромець" і стрічку "Руслан та Людмила", що у 1938 році вразила глядачів кінотрюками.