Білорусь охопили масові протести, проте наразі Олександр Лукашенко не планує залишати країну, пише Bloomberg.

Читайте також Лукашенко провів розмову з Путіним: говорили про ситуацію у Білорусі

Однак це офіційна позиція. Неофіційна: з джерел, близьких до Лукашенка, відомо про вивчення його командою можливості втечі в Росію у випадку його відсторонення від влади.

За інформацією від джерел у Москві, деякі чиновники у Кремлі побоюються, що Лукашенко не втримається в кріслі президента. Однак вони вважають жорстоке придушення опозиції контрпродуктивним. Водночас не заперечують, що саме така політика допоможе білоруському президенту залишитися при владі принаймні на якийсь час.

Зверніть увагу Лідера немає: чого бракує опозиції у Білорусі та яка доля Лукашенка

Що відбувається у Білорусі: основне

  • 9 серпня у країні пройшли президентські вибори. До цього упродовж 5 днів білоруси могли проголосувати за свого кандидата у президенти на попередніх виборах.
  • Участь у перегонах брали 5 кандидатів – голова партії Білоруська соціал-демократична "Грамада" Сергій Черечень, дружина затриманого блогера та активіста Світлана Тихановська, ексдепутат Анна Канопацька, співголова об'єднання "Говори правду" Андрій Дмитрієв і чинний президент Олександр Лукашенко.
  • До участі у виборах не допустили багатьох кандидатів. Зокрема, Валерія Цепкала, колишнього соратника Лукашенка банкіра Віктора Бабарико (його заарештували за кілька днів до голосування) та чоловіка Тихановської – Сергія.
  • Крім того, напередодні виборів у Білорусі почалися переслідування та затримання опозиційних активістів, що викликало обурення у громадськості. У Мінську декілька разів збиралися мітинги та акції протесту, але їх розганяв ОМОН.
  • А вже після оголошення перших результатів кілька сотень активістів почали виходити на мирні акції протесту. Щоправда, у перший день і наступну ніч їх жорстоко розігнали силовики, застосувавши світлошумові гранати, гумові кулі та водомети.
  • Акції протесту тривають досі вже сьомий день. Крім того, проходять загальнонаціональні страйки.<