Західні лідери уважно спостерігають, як Росія відреагує на хвилю продемократичних протестів у Білорусі, заявив дипломат Сполучених Штатів Джеймс Гілмор, пише Foreign Policy.

Читайте також Лукашенко "узурпував владу" і "зник безвісти": зламали сайт МВС Білорусі

Представник США при ОБСЄ залишається "глибоко стурбованим" перспективою втручання Росії в Білорусь, щоб підтримати авторитарного лідера Лукашенка.

Ми маємо зробити все, щоб спробувати переконати Лукашенка, що він не здатний бути президентом країни за таких обставин,
– наголосив Гілмор.

Дипломат додав, що слід пам’ятати, що Лукашенко вважає шахрайські вибори та жорстоке придушення протестів прийнятними.

Протести у Білорусі: коротко

  • Чинний президент Олександр Лукашенко здобув 80,01% голосів, а його головна опонентка Світлана Тихановська – 10,12%. Такими були офіційні результати президентських виборів у Білорусі.
  • В країні одразу ж спалахнули протести. Річ у тім, що люди не погоджуються з такими підсумками. Вони вважають Тихановську обраним президентом. Білоруси впевнені, що вибори були сфальшованими, а явка – завищеною.
  • 17 cерпня в країні розпочався загальнонаціональний страйк. Перед цим упродовж тижня страйк оголошували робітники великих заводів.
  • Перші дні протестів були найважчими. Cпецпризначенці застосовували силу. Вони стріляли гумовими кулями, розпилювали сльозогінний газ і били ледь не до смерті всіх, хто траплявся їм під руку.
  • Відомо, що загинуло щонайменше 4 людей. Крім того, приблизно 7 тисяч людей затримали – щодо них застосовували жорстокі тортури.
  • Світ закликає провести перевибори та зупинити насилля у Білорусі. Водночас жодних намірів йти на переговори із протестувальниками та сприяти дипломатичному вирішенню конфлікту Лукашенко не виявляє.
  • Протести по всій країні тривають вже майже місяць.