Для цього самопроголошений президент Білорусі розгляне новий законопроєкт, який має підготувати парламент. Про це повідомляє БелТА.

Читайте також Немає теми для розмови, – Лукашенко про діалог з протестувальниками

Заява Лукашенка

За його словами, народ хоче змін і замкнувся на президентові та його повноваженнях. Як наслідок – потрібно змінити конституцію.

"Нещодавно ми домовилися з керівництвом парламенту, що для того, щоб відсотків на 70 – 80% повноваження президента передати парламенту, уряду, іншим структурам, Конституцію ламати не треба. Тому всі питання, які ви винесли на сотні сторінок президенту, лежать у площині парламенту і уряду", – заявив Лукашенко.

Що відомо про зміни конституції Білорусі

  • У червні 2020 року Лукашенко анонсував оновлення конституції країни, в якій він планував внести зміни щодо передачі повноважень на усіх рівнях.
  • Російський журналіст Ігор Яковенко назвав конституційну реформу у Білорусі юридичним переходом до фашизму.
  • В серпні 2020 року після президентських виборів Лукашенко заявив, що готовий вести діалог з опозицією та розгляне усі пропозиції до головного закону країни.
  • Згодом представники президії Координаційної ради опозиції підтримали пропозицію Лукашенка про конституційну реформу як перший крок до трансферу президентської влади та розпочали підготовку до референдуму.