Докладніше про заяву Макрона щодо ситуації в Білорусі

Про це він заявив у коментарі французькому виданню Le Journal du Dimanche. Відповідний матеріал вийшов 26 вересня.

До теми Макрон про події в Білорусі: криза може спровокувати розлом у Європі

Очевидно, йому (Лукашенку – 24 каналу) доведеться піти. Сьогодні в Білорусі – криза влади, авторитарної влади, яка не може прийняти логіку демократії та яка утримується силою,
– зауважив Макрон.

Водночас він підкреслив, що захоплюється мужністю протестувальників, оскільки "ці люди знають, на який ідуть ризик, виходячи щовихідних на демонстрації. Особливо Макрон відзначив жінок.

"І все ж вони продовжують це робити, прагнучи вдихнути життя в демократію в цій країні, яку вже так давно придушують у цій країні", – зауважив політик.

Відповідь Лукашенка

Реакція білоруського диктатора була вкрай різкою. "БелТА" передає заяву Лукашенка про те, що, мовляв, Еммануель Макрон і сам давно мав покинути пост президента.

Сам президент Франції, дотримуючись власної логіки, мав би піти у відставку ще два роки тому – коли на вулиці Парижа тільки почали виходити "жовті жилети",
– заявив президент Білорусі.

Водночас він наголосив, що як і у 2018 році, "жовті жилети" досі на вулиці, Макрон досі керує державою, а Франція перетворилася в країну, де вуличні протести – звичне явище.

Також Олександр Лукашенко пригадав протести мусульманських спільнот і руху BlackLivesMatter. Він навіть пожартував, що Мінськ може стати майданчиком для діалогу щодо передачі влади комусь із них.

"Хочу відзначити, що як здається нам тут, в Білорусі, Еммануель Макрон занадто багато уваги приділяє одному з екскандидатів у президенти Білорусі. З огляду на те, що цей екскандидат – жінка, французький лідер ризикує до внутрішніх проблем Франції отримати ще й особисті – у себе вдома", – резюмував Лукашенко.

  • Тут ще увечері 9 серпня розпочалися масштабні протести. Триває невдоволення людей вже 47-й день поспіль.
  • Люди почали виходити на вулиці, аби висловити протест проти фальсифікацій на президентських виборах. Перемогу на них начебто здобув Олександр Лукашенко, втім, демонстранти з цим не погоджуються.
  • ОМОН від самого початку мирних протестів жорстоко розганяв та затримував активістів. До них застосовували насилля і після затримання. В хід силовики пускали кийки, гумові кулі, світлошумові гранати. У деяких випадках застосовували навіть бойові патрони.
  • У Білорусі офіційно підтвердили загибель п'ятьох осіб під час акцій протестів, але правозахисники кажуть: жертв свавілля правоохоронців – більше.
  • З 11 серпня у країні стартував загальнонаціональний страйк. Опозиція, зі свого боку, створила Координаційну раду, мета якої – забезпечити мирну передачу влади в країні.
  • Влада країни вважає діяльність Координаційної ради опозиції незаконною. Та навіть викликала на допит декількох її членів. Згодом майже всіх представників її президії або затримали, або вислали з країни.
  • Тим часом, Євросоюз готує санкції проти білоруських посадовців. А в Європарламенті Лукашенка оголосили персоною нон грата.