Лукашенко наголосив: якщо Білорусь закриє кордони під Брестом та Гродно, це ускладнить процес транспортування німецьких вантажів на Схід. Президент Білорусі переконаний, що європейські держави бояться вступати у відкриту конфронтацію з Білоруссю, тому і вплутали у гру країни Балтії. Про це Лукашенко заявив 1 вересня під час візиту у місто Барановичі, повідомляє "БелТА".

Зверніть увагу Кулеба назвав умови, за яких Україна введе санкції проти Білорусі

Їм дали команду "фас", і вони гавкнули під парканом. Я це так оцінюю,
– наголосив Лукашенко.

"Вони отримають від свого народу в зуби"

На думку Лукашенка, балтійським лідерам потрібно нібито боятися реакції власних народів на санкції проти Білорусі. За словами лідера держави, люди згадають часи СРСР, і тоді владі потрібно буде пояснити, куди зникли усі здобутки минулого.

Вони отримають від свого народу так в зуби, що цих зубів не залишиться,
– заявив Лукашенко.

В МЗС Литви відреагували на погрози

Міністер закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус заявив, що від закриття кордонів з країнами Балтії найбільше постраждає сама Білорусь. За словами посадовця, економіка республіки зараз перебуває на межі абсолютного колапсу. Якщо Білорусь перестане брати участь у транспортуванні іноземних вантажів, негативні наслідки можуть відчути інші країни. Однак їхні збитки будуть суттєво меншими, аніж у Білорусі.

Що відомо про роль країн Балтії у білоруських протестах

  • Латвія, Литва та Естонія заявили, що припинять торгівлю електроенергією з Білоруссю.
  • МЗС Латвії наклало санкції на 30 посадовців Білорусі. Серед них є і Лукашенко.
  • Литва надала притулок головній конкурентці Лукашенка і народній президентці Лукашенка опозиціонерці Світлані Тихановській.
  • На запрошення Естонії Тихановська виступить на засіданні Ради Безпеки ООН.