Запрошення Лукашенка взяти участь у п'ятому саміті Східного партнерства свідчить про те, що Захід намагається налагодити діалог із Білоруссю, однак її лідер відмовився від участі у заході такого масштабу через страх конфлікту із главою Кремля, коментує для Gazeta Wyborcza лідер опозиційного руху "За свободу" Юрій Губаревич.

Читайте також: Лукашенко йде в атаку: "бацька" повністю перейшов під контроль Путіна?

Політик нагадує, що Білорусь з усіх країн Східного партнерства найбільш інтегрована з Росією: держави співпрацюють у політичному, економічному та військовому планах, "тому Кремль нервово реагує на потепління відносин Мінська із Заходом", вважає білоруський опозиціонер.

Лукашенко, відмовившись від поїздки у Брюссель, вирішив не дратувати Росію,
– робить висновок Губаревич.

Натомість, за твердженням білоруського політолога Валерія Карбалевича, відмова Лукашенка від візиту демонструє, що Захід потребує хороших відносин із Білоруссю більше, ніж вони потрібні самій Білорусі.

"Відносини з ЄС не розвивалися так, як цього хотів Лукашенко. Білорусь зацікавлена в отриманні фінансової підтримки, залученні інвестицій, однак переломного моменту щодо цих питань не сталося", – висловився експерт.

До слова, на майбутньому саміті Східного партнерства у Брюсселі, що розпочнеться 24 листопада, не обговорюватимуть питання про визнання агресії Росії проти України.

Натомість Європарламент готовий запропонувати Україні ввійти в Шенгенську зону та митний союз з ЄС.