"Зроблю все, що потребує суспільство і президент, але це півтори роки", – таку обіцянку Юрій Луценко дав у перший свій день на посаді Генерального прокурора України. Голову президентської фракції, колишнього міністра МВС призначили очільником ГПУ.

За два дні до цього – в кращих традиціях попередників – депутати переписали закон. Прокурорів України зможе очолювати людина без юридичної освіти. Луценко, хоч і керував Міністерством внутрішніх справ, за освітою інженер. У перші дні після свого призначення Юрій Луценко обіцяв зайнятись "очищенням" відомства, позбавити його слави "Генерального могильника" та оновити прокурорський склад.

Читайте також: У Києві затримано вимагачів грошей у бізнесмена "для Луценка"

А щоб не забути свої обіцянки, приніс на робоче місце алюмінієву кружку, з якої пив під час ув'язнення в Лук'янівському СІЗО. Час на розкачування вирішив не брати, і вже через тиждень почалися затримання хабарників та колишніх поплічників Януковича.

Клопотав перед депутатами і про арешт нардепа Олександра Онищенка, якого підозрюють у розкраданні трьох мільярдів гривень під час видобутку і продажу газу. Щоправда, Онищенко встиг втікти за кордон. Резонанс викликало й затримання екс-регіонала Олександра Єфремова, якого звинувачують у посяганні на територіальну цілісність України. У листопаді Луценко також оголосив підозру в державній зраді екс-президенту Віктору Януковичу під час відеозв'язку у справі розстрілів на Майдані.

Однак, суд про державну зраду розпочався лише тиждень тому. Інтерпол встиг зняв з розшуку і Януковича, і ще з десяток його поплічників, бо за три роки українські правоохоронці не змогли довести їх вину в суді. Повільно розслідують і справи Майдану.

Читайте також: Луценко про побиття ветеранів АТО: Генпрокуратура розслідує ганебну співпрацю поліції і тітушок

За рік роботи Луценко встиг посваритись і з детективами Національного антикорупційного бюро. Прокурори завітали з обшуками до детективів, начебто через незаконне прослуховування їхніх телефонних розмов. У результаті – обидві сторони заявили про побиття своїх співробітників спецпризначенцями іншого відомства. Конфлікти тривають і досі. Керівництво НАБУ звинуватило ГПУ у спробі встановити над ними контроль. На розгляд парламенту подали законопроект, який забороняє Бюро вести кримінальні справи, якщо їх уже розслідували і закрили інші правоохоронні органи.

Тим часом Юрій Луценко коротко прозвітував про рік роботи у Facebook. Своїми здобутками вважає справу Януковача в суді та конфіскацію його 40 мільярдів гривень.