24 канал зібрав усю інформацію, що наразі відома про подію. Ми постійно доповнюємо цей матеріал.

Важливо Захоплення заручників у Луцьку: що відбувається на місці – відео онлайн

Що сталося?

У самому центрі Луцька біля Театрального майдану зранку 21 липня стоїть рейсовий автобус "Берестечко – Краснилівка" із частково вибитими шибками. Автобус захопив терорист і сам повідомив про це у поліцію.

Він погрожує підірвати себе і людей, зазначає, що має гранати і автомат. Точна кількість осіб-пасажирів, які перебувають всередині – невідома. Поліція спершу зазначала, що їх близько 20. СБУ оперує меншою цифрою у 10 осіб.

Ближче до 21 години вечора терорист випустив перших трьох заступників. Після понад 11 годин перебування в заручниках були звільнені пенсіонерка, вагітна жінка й неповнолітній хлопчик.

Служба безпеки України вже відкрила провадження через захоплення автобуса. Справу кваліфікували як теракт, а самому терористу загрожує від 5 до 10 років за ґратами.

Де стоїть автобус із заручниками – приблизне місце на карті

Перші фото з місця захопленого автобуса у Луцьку / Фото "Волинських новин" і "Суспільного Волинь"

Яка ситуація у центрі Луцька

У центрі наразі порожньо: як зазначають журналісти, такої порожнечі тут не було і в час суворого карантину. Автобус продовжує стояти поблизу готелю "Україна" на Театральному майдані. Увесь переметр оточнений поліцією: близько до місця події не пускають нікого.

У повітрі ситуацію контролюють гелікоптери і літаки. Центр Луцька повністю перекритий: на в'їзді і виїзді стоять вантажівки, усе огороджене стрічкою.

Мешканців навколишніх будинків евакуювали з місця події. "Ми просимо жителів Луцька не виходити і не заходити до центру, тому що це може бути небезпечно", – пояснив заступник міністра МВС Антон Геращенко.

Все, що відомо про захоплення людей у Луцьку: відео

Постріли з автобуса

Протягом кількох годин з початку захоплення, періодично, з інтервалом у 10-15 хвилин, чути постріли з автобуса. Криків людей після них немає, тому ймовірно, терорист просто стріляє у повітря, а не у людей.

По обіді поблизу з автобусом спрацювала вибухівка: через ударну хвилю спрацювала сигналізація в авто, що припарковане на майдані.

Також було налагоджено контакт між терористом і правоохоронцям. Заступник голови Нацполіції Євген Коваль передав в автобус воду для заручників.

Згодом він повернувся й просив у Максима Кривоша звільнити неповнолітного заручника. У відповідь правоохоронець почув лише постріли.

Євген Коваль передав воду в автобус: дивіться відео

Дивіться більше Захоплення заручників у Луцьку: в центрі міста лунають вибухи, періодично чути постріли – фото


Припускають, що це була саморобна вибухівка / Фото з телеграм-каналу "Лучани"

У Луцьку чоловік захопив автобус – відео автоматної черги пострілів (18+)

Попереджаємо! На відео присутня ненормативна лексика

Важливо Захоплення заручників у Луцьку: терорист стріляв по правоохоронцях та викинув гранату

В ексклюзивних коментарях від родичів заручників 24 каналу вдалося з'ясувати, що усі телефони у тих, хто перебуває всередині автобуса, терорист забрав. Він здійснив декілька дзвінків рідним своїх "бранців" із вимогою дослухатися до його вимог. У разі непокори терорист погрожує підірвати автобус.

Також журналіст 24 каналу, що перебуває на місці події, зазначив: терорист відмовився взяти упаковки з водою, які призначалися для полонених.

Маршрут автобуса

Голова правління волинських перевізників Інеса Корнейчук у коментарі Волинь.пост розповіла, що автобус їхав із Ковеля через Луцьк у напрямку сіл Мар'янівка і Краснилівка Горохівського району.

У Луцьку на цей маршрут продали лише два квитки, однак водій ймовірно брав людей і по дорозі без квитків. З Луцька транспорт відправився о 8:20 ранку. Після 9 ранку зв'язок із водієм автобуса зник.

Як саме терористу вдалося його захопити і чому він попрямував у центр Луцька – наразі невідомо. У мережі вже з'явилося відео із камер спостереження: на ньому видно, як майбутній захоплювач заручників із великим рюкзаком і сумкою сідає в автобус і зачиняє за собою двері

Куди прямував автобус – дивіться маршрут на карті

Зверніть увагу З'явилося відео, як терорист Максим Плохой потрапив в автобус у Луцьку

Що відомо про нападника

Чоловік називає себе "Максим Плохой", має відповідні сторінки у соцмережах. Звісно, "Плохой" – це його псевдонім.


Максим Плохой за кілька годин до захоплення виклав відео на ютуб-каналі / Скриншот

Терорист – громадянин України Кривош Максим Степанович, якому 44 роки. Він народився у Росії – у селищі Гай, Оренбурзької області.

Спершу в переговорах з ним брала участь також його дружина. Втім, схоже, це не мало особливих результатів, тож свою участь вона припинила.

Як розповів заступник міністра МВС Антон Геращенко, Кривош раніше двічі судимий і відбув покарання у в'язиниці сукупним терміном близько 10 років.

За що судимий Максим Кривош:

У 1994 році Луцький міський суд Волинської області засудив за чотирма статтями: розбій, шахрайство, вимагання, незаконне носіння і зберігання зброї.

У 2005-му Луцький міськрайонний суд Волинської області знову засудив за чотирма статтями: шахрайство з фінансовими ресурсами, бандитизм, вимагання, незаконне поводження зі зброєю.

Книга "Філософія злочинця"

Антон Геращенко повідомляє: в інтернеті за авторством "Максим Плохой" є книга "Філософія Злочинця", яка описує перебування автора в місцях позбавлення волі та його погляди на життя. Геращенко наводить уривок із книги.

Тут детальніше Захоплення заручників у Луцьку: про що пише терорист у книзі "Філософія злочинця"

Мене 15 років виправляють, але я не виправився, а скоріше навпаки – я ще більше став тим, ким я є. Чому? Тому, що я справляюся з самим собою і тому не виправляюся іншими. Тому, що я не продаю себе страхам. Мене можна вбити, але це не виправить. Злочинець – це глибина і не може не бути ним той, у кого вона є. Особа Бога – в дзеркалі…
– наводить цитату Геращенко.

Книга "Філософія злочинця" вийшла друком у Луцьку в 2014 році. Вона описує перебування автора в місцях позбавлення волі та його погляди на життя.


Сторінку у Вконтакте Плохой так і підписав – "автор книги Філософія злочинця"

Власна торгівельна марка

Як з'ясувалося, на Максима Кривоша була оформлена торгівельна марка "Ямогу". Про це, посилаючись на відкриті реєстри даних, повідомляє телеграм-канал "Klymenko time".


Торгова марка Максима Кривоша "Я Могу" / Зображення з телеграм-каналу "Klymenko time"

Які вимоги "Максима Плохого"

Максим Плохой при спілкуванні із правоохоронцями і журналістами зазначив: свої вимоги виклав на сторінках у соцмережах. Виявилося, що він справді виклав свої наміри у твіттері за декілька годин до того, як вчинив задумане.

Конкретних вимог на зразок "мільйон доларів готівкою" у нього немає. Згідно із тим, що було у його дописі в твіттері, йому потрібне визнання від державних діячів, що вони – терористи.

Виконати вимоги потрібно було до 19 години. За пів години до завершення часу одна з пасажирок передала звернення до Володимира Зеленського, який мав викласти публічне звернення. Втім цього так і не сталося.

Про що йшлося у дописах Максима Плохого

  • Він вимагав, аби глави судів, міністерств, прокуратури, парламенту, церков записали і виклали в ютюбі заяви про те, що саме вони – терористи в законі. У його списку людей, що мають це зробити, такі прізвища: Філарет, Епіфаній, Онуфрій, Шевчук, Аваков, Порошенко, Пінчук, Медведчук і Коломойський та інші.

Усі викладають в соцмережі на свої сторінки і ютуб відеозвернення з текстом "Я… прізвище, ім'я, по батькові, терорист у законі".

  • Зеленський, за вимогою терориста, мав опублікувати відеозвернення з текстом "Фільм "Земляни 2005 року". Дивитися усім".

Луцьк терорист
Вимоги Максима Плохого до влади / Скриншот його твітта

Зауважимо, що свої повідомлення у твіттері зловмисник спершу писав прямо під час перемовин із правоохоронцями, перебуваючи в автобусі із заручниками. Він писав щось на кшталт "Ауу, журналісти", "Мої вимоги вище".

Він навіть телефонував журналісту Юрію Бутусову і висував свої вимоги. Одна з основних – хоче, щоб інформацію більше висвітлювали журналісти і щоб влада на неї активніше реагувала.

Однак сам Кривош відмовився говорити із російськими ЗМІ. Кореспондентам з Live.shot вдалося йому додзвонитися, однак він різко кинув трубку. Терорист зазначив, що із "Москвою йому немає про що говорити".

Що відомо про заручників

Наразі, на жаль, немає інформації, скільки точно осіб перебувають у автобусі. ЗМІ просять орієнтуватися на цифру "близько 20 осіб". 24 каналу вдалося дізнатися деяку інформацію про тих, хто таки потрапив на цей злощасний рейс.

  • Жінка та чоловік

Анастасія Михальчук у коментарі 24 каналу розповіла, що вранці до її матері зателефонували жінка та чоловік, які перебувають в автобусі. Жінка була максимально серйозною та сильно хвилювалась. Ймовірно, що терорист Максим Плохий тримав пістолет біля її голови.

Зверніть увагу Луцький терорист вийшов на зв'язок телефоном: запис розмови, – відео

  • Жінка та 15-річна дитина

Олександр Думанський розповів 24 каналу, що в автобусі перебувають його мама Руслана і 15-річний брат. Родич заручників додав, що зловмисник забирав телефони в людей, а також вимагає, аби на місце події негайно приїхали журналісти.

  • Жінка

У телеграм-каналах з’явилася інформація від подруги ще однієї з заручниць. Вона зателефонувала в 9:36 і попросила зв’язатися з будь-яким телеканалом, оскільки вона "перебуває у заручниках і автобус, можливо, заміновано.

Жінка, що назвалася Ангеліною, зазначила, що подруга не просила зв'язатися з правоохоронцями, оскільки ті, ймовірно, вже були на місці події.

  • Вагітна жінка

Сам терорист у переписці з журналістами наголосив, що в автобусі перебуває багато людей і серед них – вагітна. Про стан захоплених – нічого невідомо.


Бронетранспорт у центрі Луцька
/ Фото з телеграм-каналу ХС-Харьков

Реакція влади

На місце події терміново вилетів міністр МВС Арсен Аваков. Правоохоронці зазначають: наразі робиться усе, щоб встановити із терористом контакт та уникнути жертв.

У коментарі журналістам на місці події очільник МВС зазначив: просить не перекручувати інформації та обережно ставитися до оперативних даних, які потраплюють у мережу.

У терориста в руках постійно є смартфон. Він моніторить новини і бачить усе, що є в інфопросторі,
– розповів Аваков.

Конкретнішої інформації про те, як тривають перемовини із злочинцем, наразі немає.

Президент Зеленський на своїй фейсбук-сторінці написав, що тримає подію під особистим контролем. Робиться усе, аби уникнути жертв і вийти на переговори із нападником. До переговорів уже залучили професіоналів, а на місці перебувають представники Офісу Президента.