Козак став власником ZIK, яким до останнього часу володіла родина львівського олігарха Петра Димінського, 14 червня.

Зверніть увагу! Які канали перебувають під контролем Медведчука

Отримавши ZIK, я зможу побудувати найбільшу мережу інформаційних мовників, яка з точки зору ресурсів робить їх менш витратними та водночас створює їхню велику капіталізацію як активу. І цей актив називається інформаційний медіахолдинг "Новини". Саме для його розвитку та управління я запросив одного з найсильніших медіапродюсеров країни – Олексія Семенова,
– зауважив Козак.

Тепер він у своєму медіаактиві має три інформаційні телеканали: "112 Україна", NewsOne і ZIK. На переконання багатьох фахівців, вищезазначеними мовниками де-факто володіє не Козак, а Медведчук.

Що відомо про Тараса Козака? Свого часу він працював на різних посадах у Державній митній службі та навіть був заступником голови відомства. Також Козак очолював Західну регіональну митницю.

Його знають як найближчого соратника Віктора Медведчука (входить до найближчого оточення кума Путіна). Зокрема, у 2014 році Козак став народним депутатом від "Опозиційного блоку", а у 2010 – 2014 роках був депутатом Львівської обласної ради та заступником голови ГО "Центр Правова Держава", керівником якої власне і є Медведчук. Крім того, Козак має приймальню в тому ж столичному будинку, що й офіси як самого Медведчука, так і його громадського руху "Український вибір".

За словами нардепа та колишнього журналіста Сергія Лещенка, Медведчук і Козак є бізнес-партнерами. Журналісти програми "Схеми", зі свого боку, зафіксували, як вони разом літали з Москви до Києва.

Тарас Козак, Віктор Медведчук, телеканали, ZIK
Віктор Медведчук і Тарас Козак

Водночас Козак був фігурантом скандалів щодо анексії Криму – у своїй декларації він вказував, що володіє ділянкою в окупованій Ялті, та його помічали під час "конспіративного" пішого переходу адмінмежі з півостровом.

Після звістки, що ZIK’ом тепер володіє соратник Медведчука, кілька топ-менеджерів каналу та провідні журналісти заявили, що звільняються. Однією з перших про припинення співпраці з мовником розповіла керівниця департаменту виробництва власних програм ZIK Ольга Мовчан.

За 9 років роботи мене безліч разів перепитували, чи Медведчук купив ZIK. І це завжди було неправдою. Але ось це сталося – Тарас Козак, поплічник кума Путіна, став власником ZIK’у. Я для себе не бачу жодної можливості продовжувати тут роботу. Дуже не хочеться, щоб на репутації проукраїнського телеканалу медведчуки торували собі шлях до влади. Сумно,
– зазначила вона.

Також схожі повідомлення написали редакторка інформаційного агентства ZIK Тетяна Вергелес, автор і ведучий програми "Історична правда" Вахтанг Кіпіані та журналіст Сергій Рахманін, що йде на парламентські вибори з партією "Голос" Святослава Вакарчука.

Водночас шеф-редактор новин телеканалу Роман Недзельський заявив, що відтепер ZIK офіційно належить Медведчуку.

"Я багато разів спростовував інформацію про продаж каналу раніше, бо офіційно керував каналом менеджмент Петра Димінського. З цими людьми у мене були домовленості про невтручання в новини та тижневик, і я дякую, що ці домовленості було дотримано. Ми могли робити новини і підсумкову програму так, як бачила їх редакція", – стверджує він.

Залишив свою посаду й генеральний директор медіахолдингу ZIK Ігор Туркевич. Свій крок він пояснив "зрозумілими причинами". Очолив Туркевич медіахолдинг ZIK у липні 2015 року, а до цього був заступником гендиректора холдингу, передає "Детектор медіа".

Журналісти ZIK у коментарі видання "theБабель" розповіли, що більшість до останнього не знала про зміну керівництва, відтак колектив здебільшого відреагував на такі новини крайнім обуренням.

Є невеликий відсоток працівників, яким байдуже – менше ніж 20%. І це переважно технічні працівники, які не працюють у кадрі. А ті, хто в кадрі, близько 90% – звільнятимуться,
– підкреслив один із працівників мовника.

Крім того, найближчими днями колектив каналу має намір зробити публічну заяву. Пообіцяла зробити публічну заяву щодо нового власника ZIK і генеральна продюсерка телеканалу Наталія Влащенко.

Хто ще хотів купити ZIK і у який це виилилося скандал: Дружина нардепа від БПП відреагувала на звинувачення ZIK'у у спробі "віджати" канал

Тим часом, керівник прес-служби "Голосу" Ярема Дух повідомив, що заступник голови партії Ярослав Юрчишин 14 червня мав брати участь у вечірньому ток-шоу на ZIK, але відмовився виходити в ефір через зміну власника каналу.

"На один вільний телеканал сьогодні стало менше. Купівля телеканалу соратником Віктора Медведчука додала його до пулу антиукраїнських сил і виключає нашу присутність в шоу телеканалу. Це не ті зміни, на які чекають українці", – заявив Дух.

Крім того, на знак протесту проти нового власника студію телеканалу ZIK під час прямого ефіру покинула народна обраниця від "Самопомочі" Ірина Подоляк.

Хочу висловити вам велике співчуття, тому що для вас, можливо, сьогодні буде останній формат такої програми. Для українського політика, державника та цілого нашого народу є катастрофою, що сьогодні телеканал ZIK купив соратник Медведчука – Тарас Козак. Маса журналістів уже звільняються. На превеликий жаль, на знак протесту проти монополізації інформаційного простору та наступу на свободу слова я є змушеною покинути ваш ефір. Вважаю, що так повинен зробити кожен політик, який поважає себе та нашу державу,
– наголосила парламентарка.

Після цього вона попросила вибачення у глядачів і покинула студію, попри прохання ведучої Наталії Влащенко залишитись ще на якийсь час в ефірі.

Представниця "Самопомочі" Ірина Подоляк покинула ефір ZIK'у на знак протесту проти зміни власника каналу: дивіться відео

Станом на вечір 14 червня, поки не було аналогічних кроків з боку інших політиків і партій.

Дивіться відео про масові звільнення з телеканалу через нового власника:

Раніше ZIK пов’язували з іменем львівського бізнесмена Петра Димінського, щоправда наприкінці березня 2019 року він вийшов зі складу власників телеканалу. Однак, кінцевими бенефіціарами все ж залишилася його сім'я: Димінські Олена, Жанна та Анастасія.

Зараз Петро Димінський перебуває за кордоном. Виїхав він за межі України після смертельної ДТП на Львівщині, коли у серпні 2017 року Mercedes, що йому належить, врізався у легковик. За кермом останнього була 31-річна Наталія Тріла: жінка, на жаль, загинула на місці. У грудні 2017 року Національна поліція оголосила Петра Димінського у розшук, а 1 березня 2018-го Димінському суд заочно обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Зауважимо, усю вину спершу на себе взяв охоронець бізнесмена, відтак його затримали правоохоронці, проте у вересні 2017-го суд відпустив чоловіка на волю. Цікаво, що перед аварією камери спостереження зафіксували, що за кермом Mercedes був саме Димінський.