Про це сказав глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас під час виступу на онлайн-форумі коаліції у Києві в вівторок, 17 листопада. Він закликав владу до дій, повідомили у "Європейській правді".

Важливо Рада може зібратися на позачергове засідання щодо КСУ: за яких умов

Дипломат наголосив, що вже минуло 3 тижні від того, як КСУ обурливе прийняв рішення про зміни до антикорупційного законодавства.

КCУ поставив під питання деякі з зобов'язань України. Тепер лідери мають подивитись в очі викликам і робити все необхідне, щоб відновлювати декларації про доходи і правову визначеність навколо НАБУ,
– заявив посол Євросоюзу.

Все для того, щоб в цілому українські зобов’язання виконали. І додав, що "реформи треба продовжувати з абсолютно повною віддачею" від політичних лідерів країни.

Підтримка України

Він також нагадав про фінансову підтримку Україні – з 2014 року від ЄС вона склала 15 мільярдів євро.

Маасікас також зазанчив, що Україна отримала безвіз саме через те, що раніше виконала всі умови перед ЄС.

Що відомо про скандал навколо Конституційного Суду

  • 27 жовтня КСУ вніс зміни до антикорупційного законодавства. Зокрема, скасував покарання за брехню чиновників у деклараціях.
  • Через це президент Володимир Зеленський скликав засідання РНБО та вніс до парламенту законопроєкт про звільнення всіх суддів КСУ.
  • У ЄС не підтримали такий крок президента, однак Зеленський наголосив, що це найбільш ліберальний шлях виходу із ситуації.
  • Спікер Ради Дмитро Разумков запропонував альтернативний проєкт про відновлення е-декларування.