Ситуація, яка склалася через рішення КСУ про е-декларування, не критична. Адже відповідальність за незаконне збагачення чи взагалі всю систему електронного декларування не "поламали". Про це в інтерв’ю "НВ" заявив міністр юстиції Денис Малюська.

Читайте також Реформу КСУ треба проводити швидко і окремо від змін судової системи, – Стефанчук

Цей удар по антикорупційному законодавству можна виправити протягом кількох місяців, якщо всі працюватимуть,
– зазначив міністр.

Як потрібно реформувати КСУ

  • Перший крок – внести зміни в закон і прибрати повноваження НАЗК щодо суддів.

За словами Малюськи, тоді Нацагентство з питань запобігання корупції повноцінно функціонуватиме, виконуючи свої обов’язки щодо всіх інших. Набрання чинності цим законом дозволить розблокувати роботу НАЗК і відкрити доступ до реєстру декларацій.

  • Другий крок – це створення окремого органу в судовій системі.

Міністр пояснює, що це дозволить відновити антикорупційний механізм, контроль за діями суддів. "На це потрібно багато часу. Щодо всіх інших чиновників, включаючи топпосадовців Кабміну чи Верховної Ради, – це можна зробити за кілька місяців", – пояснив Малюська.

Створюючи аналог НАЗК в межах судової системи, потрібно сконцентруватися на правильних процедурах, зокрема, доборі за участі незалежних експертів.

До теми Звільнити всіх суддів КСУ і набрати нових: Зеленський подав у Раду проєкт закону

Систему треба швидко повернути в попередній стан

"Наша мета полягає не тільки в боротьбі з корупцією, але і нормальній співпраці із Заходом", – додав глава Мін’юсту. Тому потрібно швидко повернути систему в той стан, в якому вона була до рішення Конституційного Суду.

За цієї умови, на думку міністра, опоненти антикорупційного механізму зрозуміють, що можна швидко відновлювати ситуацію, у них зникне бажання нищити цю систему.