Навіть якщо грошей буде менше, Україна точно не економитиме на оборонній галузі, освіті та медицині. Про це Сергій Марченко заявив в інтерв’ю The Page.

Зверніть увагу Як пройде опалювальний сезон в Україні: що в уряді кажуть про субсидії та ціни на газ

Якщо МВФ не дасть гроші, будемо жити далі. Питання в тому, що апетити в нас можуть бути іншими. Є різні меню. От буде вегетаріанське – нормальне, можна прожити, але, можливо, не зможемо собі дозволити якісь певні речі,
– зізнався Марченко.

Міністр фінансів заспокоїв українців, що це "вегетаріанство" точно не вплине на анонсоване підвищення зарплат та пенсій. Кредити від МВФ, пояснив Марченко, є базою для інвестицій, а не способом вирішити поточні економічні проблеми країни. Ці гроші трансформують у розвиток.

Як МВФ оцінює бюджет України на 2021

Бюджет на 2021 рік Україна погоджує з МВФ вже упродовж місяця. Триває дискусія щодо деяких дохідних та видаткових програм. На думку Марченка, процес погодження має нормальний комунікативний експертний характер. Жодна зі сторін не висуває категоричних вимог. МВФ не вбачає проблем у бюджеті.

Новий транш від МВФ: що відомо

  • Наступний транш Україна має отримати наприкінці 2020 – на початку 2021 року.
  • Раніше у Мінфіні прогнозували, що Україна має шанс отримати відразу два транші.
  • Однак в НБУ заявили: можливість отримати два транші вже втрачена, варто зробити все можливе, аби отримати хоча б один.
  • Президент України Володимир Зеленський вважає, що на цьому етапі Україні необхідні гроші від МВФ.
  • У МВФ заявили, що готові надати Україні гроші, однак для цього країна має конструктивно взаємодіяти з фондом, а також виконати усі вимоги для досягнення верховенства права.