Соціал-демократична партія Німеччини на чолі з екс-президентом Європейського парламенту Мартіном Шульцом отримала на виборах близько 20,6%. Націоналістична партія "Альтернатива для Німеччини" (АдН), яка виступає за посилення міграційної політики, відмову від євро і скасування санкцій проти Росії, здобула свої перші місця в парламенті й показала загалом третій результат.

Читайте також: Відлуння виборів у Німеччині: українцям вже давно треба дещо усвідомити про німців

В успіху ультраправих на виборах до Бундестагу Марін Ле Пен побачила "пробудження європейських народів".

Про це йдеться у статті Наталії Лебідь для 24 каналу.

Єдина серед провідних німецьких партій, яка у своїй передвиборній програмі не згадує проблему врегулювання конфлікту на Сході України, порушення Росією міжнародного права, у тому числі анексію Криму. Не даючи оцінки діям Росії, АдН вимагає "розрядки" у відносинах з цією країною і скасування санкцій ЄС, – говориться у публікації про "АдН".

Україно-російську війну АдН вперто називає "громадянською". Партія вважає, що розширення кордонів НАТО спровокувало Путіна на "повернення росіян в лоно імперії". Без урахування інтересів Москви мир у світі неможливий, переконують в АдН.

Така відданість Кремлю не є дивною. Партійні контакти "Альтернативи для Німеччини" з Росією розвиваються дуже активно. Торік молодіжне крило АдН домовилося про співпрацю з прокремлівською організацією "Молодая гвардия". Діячі АдН регулярно дають росіянам себе використовувати для легітимації анексії Криму і бойовиків на Донбасі. Впливові партійці, порушуючи українське законодавство, відвідують Крим і непідконтрольні уряду райони Донбасу. Зокрема, голова АдН у західнонімецькій землі Північний Рейн-Вестфалія Маркус Претцель (Marcus Pretzell) був торік почесним гостем "Ялтинського економічного форуму" в окупованому Криму.

Тим часом з перемогою на виборах "Альтернативу для Німеччини" вже привітала лідерка французьких націоналістів Марін Ле Пен.

Браво нашим союзникам з АдН за цей історичний результат! Це новий символ пробудження європейських народів,
– написала Ле Пен в Twitter.

На щастя, екзальтація Марін Ле Пен знаходить відгук лише у її безпосередніх партнерів. Частина населення Німеччини поставилася, м'яко кажучи, без ентузіазму до обрання в парламент АдН. А дехто навіть вийшов на акції протесту, які охопили Берлін, Дюссельдорф, Кельн, Гамбург, Мюнхен та Франкфурт-на-Майні. Скрізь на спонтанні мітинги збиралося до тисячі демонстрантів – вони підходили до виборчого штабу АдН та скандували таке звичне українцям "Геть!". Було й нашвидкуруч оформлені транспаранти – і з гаслом "Расизм – це не альтернатива!" зокрема.

Читайте також: У скандальній німецькій партії трапився розкол