Раніше ЗМІ повідомляли, що Оксана Маркарова може стати новим послом України у США. Дмитро Кулеба підтвердив у фейсбуці цю інформацію.

Раніше В ОП вирішили змінити посла України в США та назвали нового кандидата, – ЗМІ

Міністр зазначив, що нинішній посол України в Вашингтоні Володимир Єльченко є класиком української дипломатії. До його роботи Кулеба претензій не має, однак наголосив, що принцип ротації в дипломатії ніхто не скасовував.

Кандидатуру нового посла на розгляд президента вносить міністр закордонних справ. Зваживши всі аргументи, я запропонував кандидатуру Оксани Маркарової,
– зазначив Кулеба.

Він додав, що процедура її оформлення вже запущена, однак вона потребує певного часу. Також Кулеба закликав судити про призначення "за підписаним указом президента, а не публікаціями в пресі".

"У разі призначення Україна вперше буде мати в Вашингтоні посла, яку добре знають і в Адміністрації США, зокрема в Держдепі й Міністерстві фінансів, так і в МВФ", – додав глава МЗС.

Та уточнив, що інформація, що Маркарову відправляють тільки вибивати гроші з МВФ – маячня. А важлива правда полягає у тому, що вона буде перша в історії пані посол України в США.

  • У відомстві вона працювала ще з 2015 року.
  • З червня 2018 року була виконувачкою обов’язків глави Міністерство фінансів. А 22 листопада того ж року Верховна Рада призначила її міністеркою.
  • Пішла у відставку разом з урядом Гончарука на початку березня 2020 року. На посту глави Мінфіну Маркарову спершу замінив Ігор Уманський, згодом – Сергій Марченко.