Про це в інтерв'ю Die Welt розповіла перша іранська жінка-суддя Ширін Ебаді.

Читайте також: Як масові протести в Ірані стосуються України та Росії

Юристка вважає, що сьогоднішні протести в Ірані "можуть дати старт чомусь дуже великому".

Ключовим елементом для розуміння того, що відбувається в країні, на думку правозахисниці, є соціальна прірва між багатими і бідними, яка збільшилася в останні роки.

"Іран перебуває у важкій економічній кризі. Масштаб корупції по всій країні жахає. (...) Найбільше розчарована молодь. Для її озлобленості є ще й інші причини: екстремально високий рівень безробіття", – зауважила Ебаді.

Окрім того, проти Ірану продовжують діяти американські санкції, які перешкоджають іноземним інвестиціям в країну. До того ж Іран надзвичайно багато витрачає на оборону, що теж викликає суспільне невдоволення, йдеться у публікації.

Правозахисниця переконана, що Заходу варто переключити свою увагу із проблем економічних на проблему дотримання прав людини в Ірані.

Перш ніж укладати будь-які торгові угоди, Європі потрібно думати про права людини в Ірані,
– стверджує Ебаді і додає, що ці заворушення демонструють дистанціювання іранців від уряду, які не мають наміру підтримувати його.

Нагадаємо, протести охопили Іран наприкінці минулого року. За останніми даними, загинуло щонайменше 23 людини. Місцеві ЗМІ повідомляють, що сотням заарештованих демонстрантів може загрожувати смертна кара.