Про наслідки заворушень повідомив міністр внутрішніх справ Казахстану Ерлан Тургумбаєв, пише Kaztag.kz.

Дізнайтеся більше: У Казахстані ЗМІ повідомили про масовий міжетнічний конфлікт зі стріляниною: деталі та відео

Під час масових заворушень 8 людей від отриманих травм померли. Ще 40 – поранені,
– заявив Тургумбаєв.

Загалом після конфлікту за допомогою до лікарів звернулися 127 людей. 84 з них відпустили додому після огляду. Про це повідомили в пресслужбі уряду Казахстану.

"Госпіталізували 12 людей, ще 20 – перебувають під наглядом та готуються до виписки. 5 пацієнтів перевели в Алмати, ще один – у лікарні Таразу", – йдеться в повідомленні. Лікарі надають постраждалим усю необхідну допомогу.

Важливо! У соцмережах мешканці регіону пишуть, що інцидент стався на ґрунті міжетнічної нетерпимості. Конфліктували казахи та дунгани (цей народ здебільшого мешкає на території Киргизстану).

Що влада говорить про заворушення

Глава МВС зазначив, що конфлікт почався 7 лютого приблизно о 19:00. Спершу у ньому брали участь 70 "агресивно налаштованих жителів". Через провокації та заклики згодом їхня кількість зросла до 300.

Учасники бійки ігнорували вимоги поліції припинити конфлікт. "Хулігани застосували металеві предмети, камені, вогнепальну зброю", – додав міністр. Згодом конфлікт поширився на села Аукати, Боланбатир.

За його словами, при виконанні службових обов'язків двоє поліцейських отримали травми, ще двох поранили.

Також зі заявою виступив президент Касим-Жомарт Токаєв. Він доручив створити урядову комісію з ліквідації наслідків подій в Кордайському районі. Вона повинна з'ясувати основні причини конфлікту, оцінити збитки. Президент доручив надати всю необхідну допомогу всім сім'ям загиблих і поранених. "Зараз важливо заспокоїти населення. До цієї роботи долучили Асамблею народу Казахстану, а також авторитетних людей на місці", – прокоментував Токаєв.

Крім того, президент Казахстану доручив притягнути до відповідальності людей, які закликають до міжнаціональної ворожнечі після масової бійки. "Комітет національної безпеки, Генеральна прокуратура повинні провести необхідні слідчі заходи й притягнути до відповідальності осіб, які закликають до міжнаціональної ворожнечі, що поширюють провокаційні чутки й дезінформацію", – йдеться в заяві Токаєва.

Влада Казахстану причиною заворушень називає побутовий конфлікт, який перейшов у в міжетнічну площину.

Масові заворушення у Казахстані: дивіться відео