Початок конфлікту

Політичний конфлікт у Сєвєродонецьку розпочався після перевиборів мера та міськради у 2015 році. Традиційно сильні позиції Партії регіонів, а згодом "Опозиційного блоку", хоч і отримали умовну більшість, однак їм не вистачило крісел для одноосібного контролю міста. Їхні представники саботували виконком – центральний орган виконавчої влади у місті.

Читайте також: Сергій Самарський вбитий у Сєвєродонецьку: біографія політика

Місцева еліта, включно з нинішнім народним депутатом від "Опозиційного блоку" Сергієм Дунаєвим та місцевим лідером "Опоблоку" Ігорем Бутковим, не перешкоджали сепаратистам захоплювати владу.

У 2014 році члена фракції "Батьківщина" Сергія Самарського за участь у луганському "Євромайдані" впіймали сепаратисти і посадили у підвал. За кілька тижнів його витягли однопартійці.

Після звільнення міста від сепаратистів Сергій Самарський перейшов у БПП і підтримав переобраного мера Валентина Козакова, ставши його радником. Самарський мав амбіції очолити Сєвєродонецьк, але не дожив.

Вбивство напередодні змін

Протягом трьох місяців депутати "Опозиційного блоку" ігнорують сесії міської ради. У місцевій організації БПП пояснюють, що опоблоківці бояться голосування за новий склад виконкому. У Сєвєродонецькій раді фракція "Опоблок" переживає розкол. Частина депутатів готові підтримати переобрання, щоби запустити діяльність місцевої влади на всіх рівнях. Вбивство Самарського відбулося якраз у цей період.

Читайте також: Йдеться про політичні мотиви, – депутат від БПП про вбивство Самарського

Виконувачка обов'язків голови Луганської облдержадміністрації у 2014 році Ірина Верігіна пояснює, що місто досі паралізоване. "Ти приїжджаєш у Сєвєродонецьк, і бачиш, наскільки складна ситуація, на вулицях бур’ян по пояс".

Щоб врятувати Сєвєродонецьк, потрібно було ще раніше створити Військово-цивільну адміністрацію і передати звільнені міста під керівництво президента. Замість цього у місті призначили вибори, але ладу не навели, розповідає Верігіна.

Остання дієва сесія в місті була в серпні 2017 року. Ми втратили можливість участі в програмі будівництва в місті футбольних майданчиків та ремонту стадіону. Є критична ситуація з Льодовим палацом спорту. Земельні питання не розглядаються біля трьох місяців. Сєвєродонецьк, маючи всі можливості розвитку та ресурсів, став заручником бездарів і шахраїв,
– написала про ситуацію у місті заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Ольга Лішик.

Конфлікт між "Опозиційним блоком" і продемократичними силами можна вважати не лише політичним. Експерт з Луганська Дмитро Снєгирьов вважає, що причиною вбивства Самарського можна вважати бізнес-інтереси.

На відновлення Луганщини держава виділяє солідні суми. Це підтверджується словами Лішик. Після збройної агресії Росії і окупації частини регіону Сєвєродонецьк став містом обласного значення. Є боротьба за державні тендери на відбудову доріг, заводів та інфраструктури.

Заступник міністра Георгій Тука підтверджує – в Сєвєродонецьку вже біля двох років триває протистояння між мером і міською радою.

Голова фракції "Опоблоку" у міськраді Ігор Бутков створив своє царство в місті. Навколо цього тривають численні судові позови ще й досі. Одночасно, вже близько року з Луганщини надходять численні скарги від підприємців на тиск з боку обласної влади,
– написав Тука.

Ситуація ускладнюється слабким мером. Міський голова Валентин Козаков має проблеми зі здоров'ям і часто відсутній на робочому місці. Опоблоківці йому закидають, що він "варяг" і хочуть його позбутися. Однак його підтримує БПП, їм фактично вдалося розбити фракцію "Опоблоку".

В передостанньому повідомленні у Facebook, вбитий емоційно звертається до фракції "Опозиційний блок": "Вона буде скликатися щодня (сесія міськради) до тих пір, поки ви зберетеся, щоб прийняти важливі питання, або ваші обранці винесуть вас з ваших місць дислокації".

Один з керівників Сєвєродонецького БПП Олексій Кисельов заперечує, що у Самарського були бізнес-інтереси. З 2015-го року він зосередив свою діяльність на громадській роботі і журналістських розслідуваннях, які публікувалися у газеті "Прав-да". Чоловік переконаний, що політична діяльність – це основна версія вбивства його колеги.

За нашими джерелами, у Самарського залишилася нерухомість і декілька напрямків бізнесу.

Хто ж убивця?

Бутков специфічна особа, але не відбита, пояснюють місцеві, наголошуючи, що тут міг бути побутовий момент. Проломити голову цеглиною – це якась нова практика в кілерстві. Замовні вбивства виконуються по-іншому.

Інше джерело припускає, що немає гарантії, що Самарського хотіли вбити, а не просто залякати.

Якщо у місті чи області відбудеться зміна влади, то замовник убивства вийде на поверхню, вважає Снєгирьов.