У батька викраденого Павла Гриба вже десятки документів і різноманітних звернень до держорганів Росії, України та Білорусі. Він намагається відстояти сина, якого російські спецслужби запроторили до СІЗО ще наприкінці літа. Чи не єдиний зв'язок із Павлом – через російського адвоката.

"Після засідання суду я зв'язався з адвокатом і він підтвердив, як виглядає Павло. Відповідь була така: "Виглядає він дуже погано". І на всі клопотання адвоката стосовно надання медичної допомоги, надання ліків, допуску українських лікарів відповідь отримана негативна", – зазначив батько викраденого українця Ігор Гриб.

Читайте також: Європейський суд зобов'язав Росію надати інформацію про стан зниклого українця

Хлопця оглядали лише російські лікарі. Але оприлюднювати результати стану його здоров'я слідство забороняє. Навіть гроші на ліки, які передала родина, чи то не дійшли до Павла, чи то були витрачені не за призначенням.

В цієї людини є дійсно тяжкий стан. Ми йому встановили діагноз "портальна гіпертензія". Це таке захворювання, яке в будь-який момент може ускладнитись кровотечею із вен шлунка, стравоходу, або носовими кровотечами. Кровотечі можуть бути надзвичайно сильними,
– заявив професор кафедри дитячої хірургії НМУ імені Олександра Богомольця Василь Притула.

Медик опікувався лікуванням хлопця, коли йому не було ще 5. Щороку хвороба прогресувала. Павло постійно перебував під наглядом лікарів і готувався до операції. Василь Притула був одним із двох медиків, які поїхали до Росії і два дні намагалися пробитися до політв'язня.

"Ми були в управлінні Федеральної безпеки. Писали наші запити, спочатку для того, щоб нас пустили, як лікарів, потім – щоб пустили просто, як громадян. Згодом сказали, що представники з чужої країни не можуть оглядати його", – розповів професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії НМУ імені Олександра Богомольця Юрій Кучин.

Читайте також: Скільки українців зникли безвісти після окупації Криму

Через таке ігнорування міжнародного права українське МЗС заявило протест російській стороні. Там вважають, що здоров'ю юнака свідомо завдають шкоди. В МЗС не здаються і попередньо отримали згоду від РФ на зустріч українського консула із Павлом Грибом 23 жовтня. Однак росіяни мають вимоги до цієї зустрічі.

Обидві сторони – як консул, так і Павло Гриб – мали би спілкуватися лише російською мовою і жодним чином не порушувати суть справи. Консул зможе в міру так би мовити обставин оцінити ситуацію, яка є навколо Павла Гриба, і власне на цій підставі вибудувати подальші дії,
– повідомив представник департаменту консульської служби МЗС України Василь Кирилич.

Та лікарі констатують: без фахової медичної допомоги в'язню не обійтися. В СІЗО її надати не можуть, тож будуть і надалі намагатися дістатись до Павла із залученням міжнародних організацій. Тим часом МЗС вкотре застерігає – до Росії їздити небезпечно. Правозахисники додають, що у російських застінках перебуває понад 60 українців.

Нагадаємо, що українцеві Павлові Грибу, якого незаконно утримують у Росії, продовжили арешт. Про це повідомив батько хлопця. Павло буде під вартою до 4 січня 2018 року. Хлопець поїхав на побачення з росіянкою до Білорусі та зник 24 серпня. Через тиждень його знайшли у слідчому ізоляторі Краснодара. У Росії 19-річного українця звинувачують у тероризмі.