Тарас Пастух: На жаль, інформація про те, що у СІЗО на сході України сидять багато українських військовослужбовців, правдива. Коли ми спілкувалися з Сергієм, то він розповідав, що в трьох тюрмах на Донеччині та Луганщині є більше 150 військовослужбовців, які відомі йому. Очевидно, говорити про презумпцію невиновності щодо всіх буде неправильно. Напевно, є люди, які свідомо порушували закон. І вони мають понести покарання. Але є й такі хлопці, як Сергій. У деяких справи розглядають ще у першій та другій інстанціях. Тож ще на початкових етапах ще можна доводити не те, що їхню невинність, а те, що вони діяли згідно з законом.

Читайте також: Це справа, яка порушує питання виконання наказу військовими, – ветеран АТО про Колмогорова

Василь Притула: Є відчуття, що недопрацювали. Сторона захисту просила трохи більше, а отримала золоту середину. Проте сам факт того, що людина (Сергій Колмогоров – 24) вийшла з-під варти, вже заслуговує на увагу. Разом з тим, перегляд справи може тривати довго. Це може тривати рік, може більше. Це залежить від того, з якою ефективністю буде проводитись розслідування, з якою ефективністю буде забезпечуватись явка свідків, загалом учасників процесу. Який буде результат? Захисники були налаштовані на те, що буде закриття кримінального провадження.

Тарас Пастух: У чому особливість сьогоднішньої справи? Сторона захисту на відмінно виконали своє завдання. Вони довели цілий ряд процесуальних порушень, яких припустилися працівники прокуратури, поліції. Але сьогодні вся країна бачила, як військова прокуратура жодного разу не згадала, що Сергій виконував свій конституційний обов'язок, він виконував наказ. Єдине рішення – на законодавчому рівні захистити військових від таких випадків.

Більше – дивіться в інтерв'ю.

Нагадаємо, Сергія Колмогорова засудили на 13 років за умисне вбивство, хоча він виконував службовий статут і стріляв в порушників. У 2014 році неподалік Маріуполя він відкрив вогонь по авто, водій якого під'їхав до блокпосту та подавав сигнал фарами в бік моря. На вимогу прикордонників він не зупинився, тому військові відкрили вогонь, внаслідок чого загинула жінка-пасажир. Сам водій втік на окуповану територію.

Варто зазначити, що генеральний прокурор Юрій Луценко та головний військовий прокурор Анатолій Матіос переконані, що прикордонник Сергій Колмогоров діяв з порушенням закону.

Сьогодні, 6 листопада, Вищий спеціалізований суд скасував рішення Маріупольського суду, який засудив Сергія Колмогорова до 13 років ув'язнення, і звільнив прикордонника з-під варти.