Через протистояння спецпризначенців та прихильників Атамбаєва – зі зброєю, барикадами та пожежами – постраждали вже 80 людей, один правоохоронець помер у лікарні.

Актуально: Алмазбек Атамбаєв: біографія екс-президента Киргизтану

Як затримували Атамбаєва

До села Кой-Таш та будинку колишнього президента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва 8 серпня знову прийшла значна кількість силовиків.

Станом на 15 за Києвом, силовики прорвалися на територію особняка, де прихильники Атамбаєва закидали їх камінням.

Станом на 17 за Києвом відомо, що Алмазбека Атамбаєва затримали спецпризначенці, але прихильники екс-президента все ще намагаються перешкодити руху автомобіля, у якому перебуває екс-президент.

Важливо! З'явилося відео затримання екс-президента Киргизстану Атамбаєва

Інформації з місця подій надходить мало через ймовірне вимкнення доступу до мережі інтернет та мобільного зв'язку.

Про штурм дому Алмазека Атамбаєва розповідало місцеве видання KNews. Правоохоронці застосували спецзасоби: сльозогінний газ і світлошумові гранати проти прихильників політика. За даними телеканалу "Апрель", в будинку Атамбаєва спалахнув вогонь.

Міністерство охорони здоров’я Киргизстанум направив в село Кой-Таш понад десять бригад швидкої допомоги після повідомлення про нові зіткненнях.

"До нас надійшла інформація, що почалися зіткнення, кидають запальні суміші, і було прийнято рішення направити шість бригад з Чуйської області та п'ять бригад з Бішкека", – повідомила речниця міністерства "Інтерфаксу".

Що сталося у Киргизстані

7 серпня в Киргизстані силовики намагалися затримати екс-президента Алмазбека Атамбаєва в його резиденції у селищі Кой-Таш. Прихильники політика, яких зібралося кілька сотень, чинили опір. Зав'язався конфлікт, у якому постраждали десятки людей.

Зрештою, Атамбаєва відбили у спецпризначенців, і навіть кількох бійців заблокували у будинку екс-президента – згодом вони здалися. Наступний штурм резиденції (розташована у 23 кілометрах від столиці – Бішкеку) з боку силовиків також провалився, Атамбаєв залишився на свободі.

Чинний президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков заявив, що Алмазбек Атамбаєв "грубо порушив конституцію і закони країни, вчинивши жорсткий збройний опір проведенню законних слідчих заходів".

Детальніше про події 7 серпня: Екс-президента Киргизстану з боями намагалися затримати спецпризначенці: фото та відео 18+

Тим часом сам Атамбаєв визнав, що застосовував вогнепальну зброю: "Я попереджав, що чинитиму опір". Однак зауважив, що робив це тільки він один (до того ж, стріляв у повітря) – ніхто більше з його прихильників зброї не мав, на відміну від правоохоронців.

У відповідь на це голова Держкомітету нацбезпеки Киргизстану Орозбек Опумбаєв сказав, що шкодує, що не дозволив спецсилам відкрити вогонь на ураження, коли Атамбаєв узяв до рук зброю. Але не зробив цього, бо прихильники Атамбаєва як живий щит використовували жінок і дітей.

Силовики мали екстрену нараду через ситуацію, і президент Жеенбеков заявив, що за її підсумками "прийняли відповідне рішення". Та яке саме рішення – не уточнив.

Атамбаєв і його прихильники збираються о 16 годині (13 за київським часом) почати мітинг біля будівлі "Медіа Форуму" в Бішкеку. Після цього вони мають намір піти до парламенту й адміністрації президента. Вимагатимуть відставки президента Жеенбекова, уряду і парламенту.

Яка зараз ситуація у країні

Згідно з інформацією місцевих ЗМІ та слоціальних медіа, полонені силовики досі перебувають у будинку Атамбаєва в селищі Кой-Таш. На території резиденції – 300-400 людей, готових висуватися на мітинг до Бішкеку. У Кой-Таш відключили інтернет і мобільний зв'язок.

Влада повинна одуматися. Ми не той народ, який житиме на колінах. Ми не колгоспні барани. Громадяни Киргизстану – вільні люди, для ких черсть дорожча за життя,
– заявив Атамбаєв у зверненні, закликаючи киргизів на мітинг.

На 8 серпня запланували позачергове засідання парламенту Киргизстану. Генеральна прокуратура Киргизстану почала досудове провадження щодо інциденту в Кой-Таші за статтями про масові заворушення, хуліганство та та захоплення заручників.

Зверіть увагу! Сутичка спалахнула на кордоні Таджикистану та Киргизстану: є жертви

Надвечір 8 серпня близько тисячі прихильників Атамбаєва зібралися у центрі столиці Киргизстану Бішкека – на площі Ала-Тоо. Мітингувальники, зокрема, подолали металеві загородження та вийшли на проїжджу частину проспекту Чуй і, викрикуючи гасла з вимогою відставки президента країни Сооронбая Жеенбекова, рушили у бік офісу президента, пише BBC.

Далі агресивно налаштовані мітингувальники попрямували на площу, де встановлено флагшток з державним прапором. Однак там їх зустріли силовики та з щитами і кийками почали розганяти натовп. Також правоохоронці застосовували світлошумові гранати та сльозогінний газ. У підсумку їм людей вдалося розпорошити.

Міліція розганяє протестувальників у центрі Бішкека: дивіться відео

Наразі територія біля Білого дому є повністю очищеною від мітингувальників. Крім того, правоохоронці витісняють людей з сусідніх вулиць за допомогою світлошумових гранат. За їхніми словами, тривають заходи щодо встановлення та затримання "організаторів, які намагаються дестабілізувати обстановку у Бішкеку".

Тим часом, близько 500 міліціонерів, що брали участь у затриманні екс-президента Киргизстану в селі Кой-Таш, повертаються до Бішкека пішки. (відстань між населеними пунктами становить понад 22 кілометри, а подолати її пішки можна за більше ніж 4 години). Щоправда, їм агресивно налаштовані жителі створюють перешкоди та чинять опір. Відтак, силовики у відповідь застосовують шумові гранати та інші спецзасоби, повідомляє "Радіо Азаттик" (киргизстанська служба "Радіо Свобода" – 24 канал).

Міліціонери, Киргизстан, Бішкек, Атамбаєв, затримання
Сотні киргизьких міліціонерів, які затримували Атамбаєва, вирушили до Бішкека пішки

Хто такий Атамбаєв та у чому його підозрюють?Алмазбек Атамбаєв був президентом Киргизстану від 2011 до 2017 року. Він став першим президентом країни, який добровільно покинув посаду після повноцінного першого терміну.

Після тривалої критики у бік нового президента Жеенбекова наприкінці червня 2019 року парламент Киргизстану позбавив Атамбаєва статусу екс-президента та зняв з нього недоторканність.

Його підозрюють у перепрофілюванні земельних ділянок, незаконному отриманні ділянки для будівництва, корупційних діях під час реконструкції Бішкекської ТЕЦ, незаконному звільненні з в'язниці кримінального авторитета Азіза Батукаєва.

Кілька людей з оточення Атамбаєва вже арештовали, вони є фігурантами корупційних справ. Сам Атамбаєв заперечує всі звинувачення і називає їх політично мотивованими.

Атамбаєва викликали на допит до правоохоронних органів, але він тричі не приходив. За киргизьким законодавством, якщо людина не приходить на допит більш ніж два рази, її можуть силою доставити до слідчих. Це і намагалися зробити правоохоронці 7 серпня.

Дивіться відео: Штурм резиденції екс-президента Киргизстану