Рішення було ухвалене за кілька годин до завершення терміну тримання під вартою. Саакашвілі затримали ввечері у п’ятницю, 8 грудня, у помешканні екс-глави управління поліції Луганської області Юрія Покиньбороди та етапували до ізолятора СБУ.

Читайте також: Суд над Саакашвілі: відео онлайн-трансляції

Нагадаємо, політика звинувачують за статтею "Сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності". Підстави для затримання, на думку генпрокурора, витікають із записаних розмов між довіреними особами Саакашвілі та олігархом-втікачем Сергієм Курченком, а згодом підкріплених короткою розмовою головних фігурантів. Довірені особи обговорювали суми коштів для фінансування партії "Руху нових сил" зі сторони Курченка. Після арешту екс-президент Грузії оголосив голодування, що підтвердив зранку 11 грудня.

Пізній ранок

О 9-й ранку будівлю суду та прилеглу до Хрещатика вулицю Богдана Хмельницького зайняли автобуси. Периметр оточили нацгвардійці та рота поліції особливого призначення. Біля входу правоохоронці припаркували поліцейську машину, ймовірно, для перекриття дороги у суд для прибічників політика. На той час Саакашвілі вже був у будівлі. Дещо пізніше приїхала до чоловіка його дружина Сандра Рулофс.

Нардеп Юрій Дерев'янко заявив, що прокурори намагалися вручити Саакашвілі клопотання про підозру у кримінальному провадженні без участі адвокатів, але екс-президент відмовився підписати.

Згодом у суді повідомили, що засідання відбудеться о 12:00, а клопотання про обрання запобіжного заходу розглядатиме суддя Лариса Цоколь. У своїй кар'єрі вона розглядала багато гучних справ. Наприклад, перший арешт Геннадія Корбана. У 2015 році вона не ухвалила рішення про взяття під варту "діамантового" прокурора Олександра Корнійця.

Ближче до 12:00 під судом почалися перші сутички. Прихильники Міхо, яких зібралося близько 300 осіб, хотіли потрапити у залу суду. Поліція цьому завадила і використала сльозогінний газ. Спочатку до зали не пускали навіть народних депутатів. Поки на вулиці тривали сутички, у залі суду з’являється суддя Лариса Цоколь і відкриває засідання.

Свита Тимошенко

Міхеїл Саакашвілі скористався моментом, поки не почалося засідання, та звернувся до журналістів. Політик заявив, що він є військовополоненим і готовий голодувати до кінця.

Читайте також: Я – військовополонений, – Саакашвілі у залі суду

Адвокатам вдалося досягти позитивного клопотання, щоб Саакашвілі випустили зі скляної камери. Він зайняв місце біля адвокатів – Руслана Чорнолуцького та Павла Богомазова.

У залі з’явилися нардепи Юрій Дерев'янко, Дмитро Добродомов, Віталій Купрій, Альона Шкрум та лідер партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко. Очолювала депутатський десант лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко. Вже згодом у залі помітили депутата від "Самопомочі" Олександра Опанасенка та Героя України Степана Хмару.


Тимошенко приїхала на суд над Саакашвілі (фото: 24 Канал)

Поява Тимошенко викликала бурхливу реакцію у присутніх після її обіймів із Саакашвілі. Тим часом на вулиці зібралося близько 300 протестувальників, які обступили поліцейських.

Розгляд

Захист попросив суд повернути клопотання прокуратурі, бо на їхню думку, прокуратура не дотрималася процесуального законодавства, коли вручала підозру Саакашвілі. Адвокат запевнив, що Саакашвілі викрили з квартири товариша.

Суддя задовольнила це клопотання і вирішила оголосити перерву, але прокурори у цей же момент вирішили вручити Саакашвілі підозру.

Обвинувачений у свою чергу заявив, що під час затримання до нього не пускали адвокатів і пресу.

Плутанина

Після чергової перерви, яку оголосила суддя Лариса Цоколь, представник прокуратури дещо здивував своєю заявою. Тепер до обґрунтування підозри Саакашвілі прокурори додали потребу його захисту від ризику для життя.

Читайте також: Російська ФСБ може ліквідувати Саакашвілі, – прокурор

За їхніми словами, в СБУ є інформація, що спецслужби Росії намагаються вийти на Саакашвілі та Дангадзе з метою встановлення деталей.

Одним з варіантів, який може мати місце, є спроби ліквідувати Саакашвілі та Дангадзе,
– заявив прокурор.

Адвокати не вірять обвинуваченню та вважають, що домашній арешт – це спроба прокуратури ізолювати Саакашвілі від суспільства. Захист підкреслив, що вони повністю заперечують ухвалення будь-якого запобіжного заходу Саакашвілі, бо в обвинувачення немає доказів.

"Уже зараз у справі безліч процесуальних порушень. 5 грудня підозра Міхеїлу була вручена з порушенням законодавства. Точніше, вона не була вручена. Юрій Луценко стверджував, що її відправлено поштою, в той час як закон передбачає тільки особисте пред'явлення постанови з відповідними процедурами", – написав депутат Мустафа Найєм.

Адвокати наголошують на тому, що вони не розуміють, за яким саме провадженням оголошена підозра Саакашвілі, та ще й з порушеннями. Захист запевняє, що є три кримінальних провадження в ЄРДР щодо Саакашвілі.

"Це кримінальне провадження розслідується з 18 травня 2017 року за фактом сприяння злочинній організації іншими особами. А 6 жовтня ми отримали нові дані стосовно тих самих фігурантів, тому продовжили розслідування: документували злочинну діяльність вже цієї групи. Тут чітко видно – це два різних епізоди. Перший – повторне сприяння злочинній групі Януковича шляхом підроблення документів, а другий – за фактами сприяння окремими особами учасникам злочинної діяльності. Тому нові епізоди були долучені до справ по злочинній діяльності угруповання Януковича", – спробував пояснити прокурор.

Взяти на поруки

"Юлія Володимирівна готова взяти на поруки Міхеїла Саакашвілі, "з метою перевиховання", – додає Міхеїл. І сміється", – пише Альона Шкрум у Facebook.

До лідера "Батьківщини" також приєдналися її однопартійці – Іван Крулько, Альона Шкрум та Ігор Луценко, депутати від "Самопомочі" Олександр Опанасенко, Павло Костенко, позафракційний – Юрій Дерев'янко, Віталій Купрій, Дмитро Добродомов. Загалом це 12 осіб.

Це не просто Путін радіє. Financial Times, The Economist, The Washington Post – усі поливають українську владу. Росія щаслива, але всі наші потенційні союзники – ні. Хто це зробив? Я? Це ви зробили. Ось, ваш результат вашого компромату. Це ганьба для влади. Такої негативної пропаганди Україна не мала з часів Майдану,
– вже не міг зупинитися Саакашвілі.


Саакашвілі виступає з промовою в суді (фото: 24 Канал)

Суддя вкотре оголосила перерву.