Першим з цього приводу висловився посол Канади в Україні Роман Ващук. "Спроби захоплення та нищення публічних будівель – це зловживання правом на мирний протест", – зазначив Ващук у Твіттері. Свого колегу підтримала і посол Британії Джудіт Гоф, підкресливши, що повністю із ним згодна. Тезу про зловживання правом на мирний протест слово в слово повторили й у посольстві Сполучених Штатів.

Читайте також: Михайлів день: якою була реакція на події довкола Саакашвілі

"Стули пельку і слухай"

Наш читач, безперечно, пам’ятає всю хронологію подій, пов’язаних із Саакашвілі. Стартували вони 8 грудня – зі спроби затримання екс-президента Грузії у Києві. У той же день розлючений натовп вирвав його з рук правоохоронців. Пізніше було повторне затримання і суд, який відмовив обвинуваченню у домашньому арешті для політика. Так у Саакашвілі виявилися розв’язані руки, чим він не забарився скористатися. Його партія – "Рух нових сил" – провела у столиці вже три "Марші за імпічмент", а прокуратура тим часом підготувала для нього підозру у скоєнні злочинів за низкою статей Кримінального кодексу.

До певного моменту симпатії спільноти (світової зокрема) схилялися радше на бік Саакашвілі, тоді як дії його опонента – президента Порошенка – викликали осуд. Все змінилося останньої неділі, коли прихильники Міхо заповзялися проникнути у Жовтневий палац і влаштувати там "координаційний штаб". І хоча згодом Саакашвілі відкараскався від тих, хто бив вікна у палаці, назвавши їх "провокаторами", репутаційних втрат він таки зазнав. Вдруге неприємне враження екс-президент справив зухвалим походом до прокуратури, де Саакашвілі чекали на допит. Далі холу, де зібралися журналісти, Міхо не рушив, а процесуальному керівнику його справи Олександру Говорущаку наказав "стулити пельку" і "слухати адвоката".

Читайте також: Як депутати ВР відреагували на спробу захоплення Жовтневого

Адвокат Саакашвілі Руслан Чорнолуцький зазначив, що справою його підзахисного повинна займатися Служба безпеки України, а не прокуратура, тому Міхо і відмовляється давати свідчення співробітникам ГПУ. Як пише агентство Ліга.net, "млява реакція правоохоронців на події в Жовтневому та будівлі ГПУ, можливо, говорить про те, що вони розраховують домогтися все-таки домашнього арешту для екс-президента Грузії: 22 грудня апеляційний суд Києва розгляне скаргу ГПУ на відмову заарештувати Саакашвілі". 22 грудня – це якраз сьогодні, тому зрозуміло, що шоу буде тривати. Але вже з інакшим настроєм у глядацьких лавах.


Спробу штурму Жовтневого палацу світова спільнота, м’яко кажучи, не схвалила. Втім, лідер "Руху нових сил", під чиєю егідою мітингували у неділю на Хрещатику, називає те, що сталося, "провокацією"

"Маскулінне буцання"

Видання "Голос Америки" зібрало в одному матеріалі рефлексії іноземних спостерігачів щодо того, як проявляється непростий норов колишнього одеського губернатора.

Новий день, і знову Саакашвілі маскулінно буцається з кимось. Неприємно на це дивитись,
– так Джерард Тоул, професор політології університету Вірджинії прокоментував візит Саакашвілі до ГПУ у понеділок 18-го грудня.

А перед походом до Генпрокуратури, нагадує видання, Саакашвілі публічно вилаяв Германа Приступу, керівника Шевченківського управління поліції у Києві, коли працівники поліції перешкодили прихильникам Саакашвілі встановлювати сцену для акції на Хрещатику. Саакашвілі запитав Приступу, чи той, бува, не напідпитку. Між тим відомо, нагадує "Голос Америки", що Приступа разом з керівником міліції у Горлівці Андрієм Крищенком у 2014-му році відбивав напад сепаратистів на будівлю міськуправління міліції. Чоловіків тоді за це жорстоко відлупцювали. Пізніше Крищенко став начальником Головного управління Національної поліції у Києві.

"Саакашвілі викрикує різні образи на адресу "донецького мєнта", який, за словами Саакашвілі, п'яний/непатріотичний/радянський, а це той самий правоохоронець, якого майже забили на смерть сепаратисти у Горлівці. Бідний чолов'яга", – зазначає у Твіттері Шон Вокер, кореспондент видання The Guardian у Москві.

Тим часом за Приступу вступився ще один західний медійник. "Перед лицем агресивної юрби та без будь-яких наказів із Києва мало хто з командирів насмілювався протистояти підтримуваним Росією сепаратистам, які захоплювали бази у Криму та у східній Україні в 2014-му році", – твітує про Приступу відомий журналіст Саймон Островський, який свого часу працював на сході України разом із каналом Vice.

Далі "Голос Америки" наводить короткі цитати експертів, які висловилися з приводу останніх пригод Саакашвілі в Києві. "Цей випадок розлетівся по соцмережах України і дуже шкодить Саакашвілі. Це вказує на те, наскільки Саакашвілі не розуміє українську політику", – ділиться думками Александр Кларксон, експерт-міжнародник та викладач Королівського коледжу у Лондоні.

"Поганий вийшов піар для Саакашвілі", – твітує Метью Купфер, журналіст Громадського.

Саакашвілі може написати книжку "Як втратити друзів та відштовхнути від себе людей",
– резюмує Крістіан Борис, кореспондент низки канадських видань в Україні.

Проте і це ще не кінець історії. На нове коло обговорень постать Саакашвілі вийшла після того, як на початку тижня був оприлюднений лист, який той написав Президенту Петру Порошенку.


Поведінка Саакашвілі свідчить про те, що він геть заплутався, вважає більшість експертів

Переплутати Санту з Порошенком

Спочатку лист ніхто не бачив – про нього знали зі слів самого Саакашвілі. Останній же виклав його зміст таким чином: "Я робив те, що роблять переможці, люди, впевнені у своїй правоті. Я йому (Порошенку) сказав: "Ви мене звинуватили неправильно. Ви не можете не знати, що це образа – називати мене російським агентом", – наголосив Саакашвілі. І додав:

Мені сказали, що через кілька днів президент готовий зустрітися. Але я сказав: "Ні, так не піде. Я не та людина, яка буде через задні двері кудись заходити,
передає його слова "Дзеркало тижня".

Однак згодом, коли фото листа виклав в мережу прес-секретар Порошенка Святослав Цеголко, стало зрозуміло: про переможців говорити зарано. Ані зміст звернення, ані його тональність не відповідали тому, про що говорив Саакашвілі. Знаменита відозва нагадує радше прохання про помилування, аніж ультиматум чи жорстку вимогу.


Ось він – знаменитий лист колишньому другу Саакашвілі Порошенку

Після оприлюднення листа над Міхеїлом Саакашвілі знову почали кпинити. Привід для насмішок викликав й зовнішній – вкрай недбалий – вигляд послання, і те, що написано воно було непевним та нерозбірливим почерком.

Читайте також: Саакашвілі застосовує щодо Порошенка модний прийом, – політолог

"Ні, це не лист до Санта Клауса, написаний в останню хвилину. Це написаний Саакашвілі від руки, навдивовижу примирливий лист Президенту України, в якому він закликає до деескалації ситуації", – ділиться враженнями кореспондент британського Бі-Бі-Сі Джон Фішер.

А мені Мішу аж шкода трохи... Всі листи писали Миколаю, а він – Порошенку... І не підказав же ніхто...
жартує на своїй сторінці в соцмережі депутат Віталій Чепинога.

"Цей лист – помилка"

А якщо без жартів, то політолог Вадим Карасьов вважає лист Саакашвілі проявом безвиході, яку відчуває політик. "Цей лист – помилка Саакашвілі при відсутності у нього самого розуміння, чого він хоче. Не можна бути по парних числах опозицією, а по непарних – випрошувати у президента собі поблажливість. Або організовуй людей на боротьбу з режимом, або не критикуй його. Потрібно дотримуватися однієї лінії. Такі дії негативно впливають на довіру до політика.

Видно, що Саакашвілі зараз переживає кризу і кидається в пошуку шляхів виходу з неї. Саме через це він і оголосив перерву в акціях протесту, оскільки не знає, як діяти далі. У своєму листі він пише, що стурбований тим, щоб "не розхитувати ситуацію в країні". Але виглядає це так, що він більше стурбований, аби з нього зняли всі звинувачення,
говорить Карасьов.

З ним не зовсім згодний колега Віктор Небоженко, керівник соціологічної служби "Український барометр". "Прихильники Саакашвілі не зупиняться – це факт. Так, вони не будуть штурмувати Кабмін або чіпати Адміністрацію Президента. Їм важлива фігура Порошенка як об'єкт політичної і соціальної критики. Тому, швидше за все, і далі будуть регулярні збори незадоволених і спроба захоплення якогось одного будинку. Бажано, щоб під час захоплення там не було концерту, тим паче з дітьми... Цією акцією Саакашвілі добився важливої речі – почалося формування ядра незадоволених політикою Порошенка. Адже і на Майдані в 2013-2014 роках активістів було всього кілька сотень людей, а інші 50 тисяч або більше – то приходили, то йшли. Саме ці кілька сотень і були ядром. (...) І Саакашвілі зараз намагається згуртувати протест навколо себе", – вважає Небоженко.


У протестних акціях Саакашвілі взяв поки що паузу. А тим часом Апеляційний суд розглядатиме відмову першої інстанції в обранні для політика такої міри запобіжного заходу, як домашній арешт

Графолог Григорій Семчук, якого запросив прокоментувати лист Саакашвілі сайт "Обозреватель", зазначив, що цей документ – "це показник слабкості. Він цим листом намагається донести, що він а-ля дипломат, але в конкретному випадку це – слабкість. В листі прочитується інформація про те, що у нього закінчуються ресурси, у нього немає сил… Тому він намагається йти на компроміс: "Я розхитав ситуацію, дайте мені хоч щось, щоб ми якось домовилися", – коментує стан Саакашвілі Семчук.

У нього – соціопатія, певною мірою він неадекватний, на певному етапі з ним неможливо домовлятися. Те, що йому в голову спаде, те він і буде намагатися донести, не поважаючи точку зору оточуючих. Якщо взяти його дії, то він – людина, у якої немає системи, немає чіткого плану, немає розуміння, куди далі рухатися. У нього немає стабільності, немає чіткого розуміння, чого він хоче,
– стверджує експерт.

Тим часом колишній заступник помічника глави Пентагону з питань України та Євразії в адміністрації Барака Обами Майкл Карпентер переконаний, що Саакашвілі не "тягне" на роль уособлення українського протесту. До того ж, події в Україні, зініційовані ним, не йдуть на користь нашій державі – через протистояння у Києві лише зловтішається Кремль.

Читайте також: Звільнення Саакашвілі від судових переслідувань – найкращий сценарій для країни, – політолог

"Український народ втомився від корупції, і корупція, на жаль, за останній рік тільки посилилася. Вважаю, що США і Європейський Союз більше зосередилися на власних внутрішніх проблемах і менше уваги звертали на Україну. Зменшився тиск на уряд України з вимогами на практиці втілювати зобов'язання щодо боротьби з корупцією, взяті перед Вашингтоном, Брюсселем та МВФ. Це прикро. Але я не думаю, що Міхеїл Саакашвілі – це правильний речник для цих аргументів", – зазначив Карпентер, передає радіо "Свобода".

Він є надто суперечливою постаттю. Він однозначно викликає полярні реакції у Грузії. Він здійснив реальні глибокі реформи, але у той же час використовував державний апарат, аби переслідувати опозицію у спосіб, який не відповідає практиці демократії. Така особа, як Саакашвілі – не думаю, що він правильна особа для того, щоб представляти обурення українців,
– наголошує Майкл Карпентер.

Але Міхеїл Саакашвілі надто глибоко "вжився в образ", аби зупинятися на досягнутому. 20 грудня стало відомо, що політик опублікував новий відкритий лист Президенту Порошенку, виклавши його на своїй сторінці у Facebook. "Події останніх днів змушують мене написати вам відкритого листа. Наші відносини починалися як дружні. Але сьогодні досягли стану, коли ми з вами перебуваємо по різні сторони барикад. Не тільки політичних, але я б навіть сказав, світоглядних. І я розумію, що цей лист навряд чи щось змінить у наших відносинах", – починає він послання.

"Я підтвердив, що готовий розмовляти з вами або вашим представником. Домовлятися про подальшу долю України і про недопущення дестабілізації ситуації в країні. Тільки це може бути предметом наших домовленостей. Тільки доля України сьогодні по-справжньому важлива... Політична криза привела Україну на межу дуже серйозних драматичних подій, яких я щиро хотів би уникнути", – пише Саакашвілі Порошенкові.

А далі переходить до претензій:

Я пропонував вам разом шукати шляхи вирішення конфлікту. Але замість цього ви опублікували мою особисту записку до вас. Я не проти. У ній немає нічого такого, що я хотів би приховати. Але тим самим ви показали, що у вас немає честі. Ви не відповіли на цей лист. Однак ваша адміністрація організувала провокацію біля Жовтневого палацу. Визнаю, що попався на цю провокацію.

Що ж, схоже, що "епістолярний роман" двох колишніх друзів триватиме ще довго. Принаймні, в односторонньому порядку. Адже листи Саакашвілі може писати й з ув'язнення – якщо судове рішення (щодо ймовірного арешту) буде не на його користь.

Читайте також: Саакашвілі – 50: найцікавіші факти про мачо та шоумена політики