Британський дослідник Бен Джуда у своїй книзі "Крихка імперія" в одному абзаці описав методи політичної боротьби Володимира Путіна. Це варте цитування: "Щоб і надалі залишатися при владі, Путіну треба було розколоти країну. Він зрозумів, що має локалізувати опозицію в Москві й подати її країні як елітне збіговисько сексуальних збоченців на чолі з випускнином Єльського універститету і американським шпигуном, як зграю хіпстерів у норкових шубах і з кримінальними намірами".

Описані методи було застосовано до Олексія Навального.

З наближенням виборів дедалі частіше подібні інструменти бере на озброєння і Петро Порошенко. Політиків та активістів, які не бояться називати речі своїми іменами, нагороджують клеймом "зрадників" та "корупціонерів", намагаються дискредитувати за допомогою сфальсифікованого компромату та поставити на один рівень з реальними корупціонерами.

Читайте також: Євробонди замість траншу МВФ: чиї кишені час вивертати

У цьому сенсі Порошенко виявився вправніший за Януковича, який просто ігнорував інтернет та проспав Майдан. Чинний президент, який багато років володіє своїми мас-медіа, набагато краще розуміє закони жанру. На озброєнні Порошенка сьогодні присутні методи Путіна. Наприклад, створення фабрики ботів, які вихваляють чинного президента та намагаються принизити альтернативну точку зору.

Як встановило дослідження Vox Ukraine та компанія The Respo, дописи на сторінці Порошенка у Facebook за час його перебування на посаді коментували і поширювали понад 1500 ботів, тобто не реальних людей, а підроблених сторінок у соціальній мережі, що покликано створити ілюзію підтримки президента в інтернеті. Встановлено, що кожен шостий коментар у Facebook-представництві Порошенка був залишений ботом, тобто по суті є фейком.

Аналогічно у використанні ботів було викрито Миколу Мартиненка, екс-депутата з оточення Арсенія Яценюка та Петра Порошенка, який перебуває під слідством у чотирьох європейських країнах – Швейцарії, Австрії, Чехії та Україні. Зокрема, НАБУ побачило звіт про використання ботів у вилученій в секретаря Мартиненка переписці.

Читайте також: СБУ як ще перемога Порошенка, або "Нафтогаз" як ще одна поразка України

Окрім фальшивої підтримки з боку неіснуючих людей, Порошенко взяв на озброєння метод маніпуляції за допомогою лідерів суспільної думки. На нього працює цілий пул експертів, які в своїх коментарях на телебаченні та в інтернеті повинні схилити суспільну думку на користь Порошенка та дискредитувати критиків влади. У цей ансамбль схвалення його діяльності входять, наприклад, колишній депутат Тарас Чорновіл, брати-експерти Віктор та Сергій Таран, а також художник Сергій Поярков.

Тези для коментування у вигідному для Порошенка руслі готує ще один колишній депутат – політтехнолог Віктор Уколов. Лише один приклад характерної маніпуляції. Коли під тиском віце-президента США Порошенко був змушений відправити у відставку генпрокурора Шокіна, Банкова доручила своїм спікером коментувати це як: "Президент реагує на громадську думку, і головна причина, чому він запропонував Шокіну піти у відставку, – брак довіри з боку суспільства до роботи ГПУ". Нагадаю лише, що перед цим Порошенко багато місяців тримав Шокіна на посаді, попри збір голосів за його відставку у парламенті.

Третій рівень дискредитації на замовлення влади передбачає нападки з боку заангажованих журналістів та медіа-експертів. Для цих цілей використовують мережу маловідомих сайтів з невпізнаваними назвами, але оприлюднена там інформація потім за гроші розганяється по тому ж таки Facebook.

Читайте також: Як Порошенко та Луценко відкрито дискредитують ідею антикорупційного суду

У продукуванні фейків майстри пропаганди дійшли до того, що навіть використовують іноземні інтернет-сторінки. Так, через фейковий сайт Washington Journal, який імітує поважне видання Washington Post, опублікували "качку" про обмеження підтримки антикорупційних організацій, які допікають Порошенку викриттям корупції в його оточенні. Причому до розкрутки вигідного владі фейку долучилися навіть видання з історією – такі, як "Главком", власник якого вважається близьким до "Народного фронту".

Ще раніше розкручували начебто сюжети на неіснуючому американському телеканалі News24 щодо антикорупціонера Віталія Шабуніна. Хоча згодом з'ясувалося, що це були ролики, що імітують студію новин, спеціально записані актором Майклом Вульфом, який за винагороду може зіграти будь-яку роль, наприклад, кухаря або фітнес-консультанта.

Для нападок на Саакашвілі використовували сфальсифіковане відео його начебто зустрічі з російським бізнесменом Мазепіним. Як виявилося, голову Саакашвілі просто приклеїли до тіла іншої людини.

Так само монтажем є начебто фотографія моєї зустрічі з російським бізнесменом Костянтином Григоришиним. Моє обличчя на цьому знімку взято з фотографії чотирирічної давнини, якою було проілюстровано інтерв’ю, оприлюднене задовго до обрання депутатом.

Для дискредитації опонентів влади активно використовують інформацію, отриману в результаті прослушки або зламу поштових скриньок в інтернеті, якою промишляє спецслужба. Для цього вони готують так звані "Т-шки" – доповідні записки, зібрані в результаті негласних слідчих дій департаментом "Т" СБУ, який має пафосну назву "Департамент захисту національної державності".

Маючи такий арсенал, президент намагається втриматися при владі попри корупційні скандали та відсутність системних реформ.

Єдине, в чому Порошенко прорахувався, – українське суспільство набагато зріліше за російське. Мікс пропаганди та маніпуляцій зрештою зіграє проти влади.