Відповідний документ оприлюднив головний редактор видання "Цензор.НЕТ", журналіст Юрій Бутусов на своїй фейсбук-сторінці.

Актуально ОБСЄ зафіксувала танки та "Гради" за лініями відведення на Донбасі

В Міністерстві оборони журналістам 24 каналу пояснили, що наказ Тарана ще проходить погодження в Мін'юсті. Там запевнили, що документ відповідатиме чинному законодавству України.

Згодом пресслужба Міноборони оприлюднила офіційну заяву, в якій підтвердили інформацію про те, що робота над документом ще триває. Там також зазначили, що метою документа є додаткова мотивація українських військових. А кошти на премії для бійців, мовляв, уже знайшли.

Що передбачає наказ Тарана

Журналіст опублікував наказ № 330 від 16 вересня, яким вводиться додаткові премію для військових на фронті. Премія прив'язана до порушень режиму "тиші": якщо військовослужбовець допускає правопорушення, то його штрафують,а премію відповідно скорочують.

Що віднесли до порушень

  • вчинення військовослужбовцями військового адміністративного правопорушення або адміністративного правопорушення;
  • наявність облікованих під час виконання службових обов'язків випадків захворювань через порушення правил гігієни, травмувань через порушення заходів безпеки, суїцидів та невиправданих бойових втрат серед особового складу;
  • відкриття вогню (в тому числі у відповідь) без наказу відповідного командира (начальника), крім випадків військової необхідності".

Відзначимо, що, на думку Бутусова, зміст цього наказу полягає в прирівнянні веденні бойових дій українським військом до адміністративного правопорушення. Журналіст вважає, що ця заборона може спричинити корупцію, оскільки начебто будь-які порушення особового складу, за які передбачені штрафи, будуть приховуватися.

Командирам відділень, взводів, рот (батарей), батальйонів (дивізіонів) та бригад розмір винагороди встановлюється в залежності від кількості порушень, допущених підлеглим особовим складом за місяць:

  • 75% – у разі допущення 1 порушення для командира батальйону (дивізіону), бригади;
  • 67% – у разі допущення 1 порушення для командира взводу, роти (батареї);
  • 50% – у разі допущення 2 порушень для командира батальйону (дивізіону), бригади;
  • 33% – у разі допущення 2 порушень для командира взводу, роти (батареї);
  • 25% – у разі допущення 3 порушень для командира батальйону (дивізіону), бригади".


Документ про премії військовим / Скриншот


Документ про премії військовим / Скриншот