Невдовзі може відбутися нове розведення військ на Донбасі

Про це розповів віцепрем'єр-міністр з питань реінтеграції окупованих територій, представник України у мінській ТКГ Олексій Резніков. Як зауважив він у коментарі журналу "Фокус", сьогодні на столі переговорів Тристоронньої контактної групи вже лежить 5 – 6 імовірних локацій для розведення сил і засобів на Донбасі.

Важливо Припинення вогню з 27 липня: Зеленський озвучив деталі домовленостей

"Ми – майже близькі до рішення, але чогось не вистачає", – підкреслив Резніков.

За його словами, сторони наблизилися до виконання вимоги Парижу щодо відкриття двох нових контрольних пунктів в'їзду-виїзду, які мають гуманітарний характер. Також тривають дискусії щодо припинення вогню.

Я вважаю, ми й до цього є близькими, визначено дві локації – в Золотому та Щасті. Ще говоримо, які потрібно додаткові заходи, щоб реально працювало припинення вогню,
– констатував Резніков.

Додамо, що в 2020 році відбулося розведення військ і засобів на 3 ділянках:

  • у районі Станиці Луганської;
  • у районі Золотого;
  • у районі Петрівського.

Усі розведення пройшли у межах мінських угод і вони були кроком та умовою для зустрічі у нормандському форматі. За умовами, українські військові відійшли на відстань, яка дозволить повернутися назад у разі порушень бойовиками режиму припинення вогню.

До теми Нові три точки розведення сил на Донбасі: Резніков озвучив важливі деталі

розведення військ, карта
Карта розведення військ на Донбасі / Інфографіка 24 каналу

Перемовини у нормандському форматі: що відомо

Востаннє перемовини за участю лідерів країн нормандської четвірки пройшли 9 грудня 2019 року в Парижі. Це був перший такий захід із 2016 року та третій загалом. Під час паризького саміту політики досягли низку домовленостей щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі.

нормандський формат домовленості путін зеленський
Про що домовилися учасники паризького саміту в грудні 2019 року / Інфографіка 24 каналу

Наступна зустріч мала відбутися в Берліні весною 2020 року. Однак через ситуацію з коронавірусом перемовини ускладнилися та її перенесли на пізніший термін.