Це сприятиме зменшенню кількості осіб у місцях несвободи, забезпечить виправлення правопорушників без ізоляції від суспільства. Про це повідомили на сайті Міністерства юстиції.

До теми Мін'юст запроваджує систему рейтингу в'язниць

Новий вид покарання

Законопроєктом пропонують ухвалити новий вид покарання – пробаційний нагляд. Він застосовуватиметься:

  • і як основне;
  • і як додаткове покарання.

Такий нагляд розрахований на ті випадки, коли суд призначає покарання: обмеження волі або арешт. Ця категорія – нетяжкі злочини.

Наразі система виконання покарань в Україні сфокусована на ізоляції людини, на фізичному унеможливленні вчинення нею повторного злочину упродовж певного періоду,
– зазначив міністр юстиції Дмитро Малюська.

Пробацією не замінюватимуть позбавлення волі. Її можуть застосовувати як додаткове покарання, якщо суд призначив людині інший вид покарання (виправні роботи або штраф). Основне – це корегувати поведінку злочинця у суспільстві.

Незбалансованість системи

Малюська також запевнив, що незбалансованість системи та внутрішня нелогічність призводить до того, що в Україні кількість рецидивів і рівень злочинності загалом залишаються високими. "Наше завдання – змістити фокус системи виконання кримінальних покарань і забезпечити безпеку суспільства", – додав міністр.

Дані міністерства юстиції

Відсоток рецидиву серед людей, які перебувають під наглядом пробації, наразі становить 1,3%. Приблизно 3% осіб – ухиляються від відбування покарання або порушують умови покарання, не пов'язаного з позбавленням волі.

Скільки коштує один в'язень

Один в'язень у тюрмі коштує державі понад 10 тисяч гривень на місяць. Якщо ж говорити про пробацію, то це в 10 разів менші витрати – усього 900 гривень на місяць за одного пробаціонера. Сума є саме такою, оскільки держава працює з ним на волі, а не витрачає кошти на його утримання, харчування, комунальні послуги тощо.