"Я глибоко переконаний і знову кажу про це: використання ядерної енергії у військових цілях сьогодні – більше, ніж будь-коли – це злочин", – заявив Папа під час виступу біля Меморіалу миру в Хіросімі, пише CNN.

Дивіться також програму "Кома" з шокуючими фактами про те, чому ядерна зброя є найбільшою загрозою ХХІ століття

"Причому злочин не лише проти гідності людей, а й проти будь-якого можливого майбутнього нашого спільного дому", – наголосив понтифік.

У Хіросімі Франциск мав зустріч із кількома людей із тих, хто пережив бомбардування міста ядерною зброєю. У промові Папа говорив, що схиляє голову перед "силою і гідністю" людей, які зуміли вижити в цій катастрофі.

Це місце змушує нас глибоко усвідомлювати біль і жах, які ми, люди, здатні заподіяти один одному,
– сказав Папа Римський.

папа
У Японії Франциск зустрівся з тими, хто вижив після ядерної атаки / Getty Images

Понтифік неодноразово закликав міжнародну спільноту позбутися ядерної зброї, а про саму ядерну зброю говорить не інакше, як про те, що "не створює нічого, крім хибного відчуття безпеки".

Зауважимо, що Папа Франциск перебуває в Японії з чотириденним візитом. Також 24 листопада зранку він вже побував у Нагасакі, який також зазнав атомного знищення 9 серпня 1945 року.

Вперше в історії глава Римсько-католицької церкви (на той час – Іван Павло ІІ) був у Японії в 1981 році. І відтоді подібних візитів Пап до Японії не було.

► У серпні 1945 року наприкінці Другої світової війни через бомбардування Хіросіми загинули 130 тисяч людей, у Нагасакі – понад 70 тисяч.

Папа
Зараз у світі майже 15 тисяч ядерних боєголовок / Інфографіка 24 каналу

Читайте також: Україна – на 5 місці у світі за кількістю загиблих та травмованих від вибухів мін