Стисло про результати виборів для парламентських фракцій

Очевидно, сьогоднішній результат показує, що півтора року тому це була не норма політичної системи України, а виняток, який трапляється раз на 30 років.

Зверніть увагу! Боротьба за Харків, Одесу та Дніпро: важливі висновки з результатів екзитполів

Тепер система повернулася у звичний стан. А "слуги" втратили "магію" непереможності.

"Європейська солідарність" вже поспішає переконати усіх у власній перемозі, однак у реальності результат скромний. Навіть на фоні "слуг", про поразку яких уже встигли сказати усі. "Електоральне гетто" не прорване, навіть у "базових" галицьких областях доводиться поступатися першими місцями. З одного боку – є певне зростання, з іншого – про претензії на статус якоїсь "опозиції номер 1" варто забути.

Географічне розширення проросійських сил

Схожа ситуація із ОПЗЖ, але вони змогли досить вдало скористатися з того, що лишилися майже одні на власному електоральному фланзі, і не лише підтвердили свій статус на Сході, але й уперше "зайшли" до місцевих рад Центру України. Зокрема, буде у них і чимала фракція у Київраді. Чи міг ще вчора про це хтось подумати? "Тихим сапом", ОПЗЖ розширює свій вплив як географічно, так і відсотково, виходячи за межі областей, які під час минулих виборів голосували за них та за Юрія Бойка.

Ефект несподіванки

Не все добре у "Батьківщини". Відверто кажучи, я розраховував, що їхній результат буде кращий, бо вони завжди мали непогане регіональне представництво, реальні партійні осередки та стабільний електорат. Але спрацювало це все лише там, де вони провели нормальну кампанію. Як у Києві.

Ну і окрема тема – "Голос". Вони мене здивували, бо все ж таки зайшли у ряд місцевих рад. У тому числі і у Києві, де конкуренція завжди надвисока, а претендентів – більш ніж досить. Думаю, чимало аналітиків "списали" їх у момент, коли замість Святослава Вакарчука очолила Кіра Рудик, оскільки вважали, що без персони засновника політичний проєкт скоро піде у небуття. Прикладів для цього вистачало. Однак вони змогли оперативно перезавантажитись, і встигнути взяти участь у розподілі мандатів. І це цікаво, бо ні для кого не секрет, що "Голос" – це прямий конкурент для ЄС, і тепер партії п'ятого президента буде трохи складніше мобілізувати виборця довкола теми про "відсутність альтернативи". Тим більше, якщо їм уже кидають виклик партії на мінімальних бюджетах.