Починав Олександр Черненко з роботи у мікроелектронній промисловості. Тоді, чоловік не уявляв, як несподівано обернеться його життя.

"Так сталося, що коли розвалювали СРСР - Москва підприємства кинула, а Київ - не підняв. Завдячуючи Горбачову першим безробіттям, мені запропонували стати кварцедувом. Я навіть і не знав, що це таке", - розповідає майстер кварцедув Олександр Черненко.

Черненко починає освоювати непросту професію. Каже, задля того, щоб працювати з кварцем людина має розумітися на більшості технічних та фізико-механічних спеціальностях. Вміти - різати, зварювати та шліфувати, бути водночас токарем та гончаром. А разом з ремеслом не забувати і про творчу складову кожної з робіт.

"Це треба один день попрацювати і це затягує, і вирватись з цієї професії неможливо", - каже майстер кварцедув Олександр Черненко.

Обробка кристалу, розказує Черненко, відбувається при температурі 3600 °С. Кожну дрібну крапку він вручну наносить у вогні спеціальної печі. Один невірний подих може непоправно зашкодити організму.

Втім, знаючи технологію, загроза мінімальна, а з-під рук з’являються шедеври. Водночас, і лікарі, і науковці не втомлюються повторювати про лікувальні якості самого мінералу.

"Це корисний мінерал, він стабілізує електромагнітні поля. Це найсильніший інформаційний носій в світі. І навіть вже японці налагодили виробництво флешок з кварцу, які навіть не втрачають інформацію при 1700 градусах", - говорить майстер кварцедув Олександр Черненко.

Сам Олександр Черненко каже, - немає виробу, який би він не зміг повторити у кварці. Тож, все частіше погоджується на надскладні проекти.

"Для мене немає технологічно невиконуваних робіт, які я не можу зробити", - говорить майстер кварцедув Олександр Черненко.

Серед робіт - окрім надточних механічних деталей, тонкий та, здається, невагомий посуд, кварцеві родинні дерева з мініатюрними, ювелірно вирізаними листочками, різноманітні прикраси.

Окрім прозорого кварцу у композиціях чоловік використовує рідкісні кольорові кристали. Зокрема - насичений червоний, утворений від взаємодії матеріалу із золотом. Багато робіт - у серйозних колекціонерів, а одна знайшла місце біля ікони у Володимирському Соборі Києва. Втім, особлива увага майстра прикута до дзвонів - різних форм та розмірів.

"Кожен має свій голос, і навіть якщо робиш, намагаєшся щось виключно однакове - це неможливо. Вони все-одно мають свій характер і, чуєте, вони навіть не зупиняються", – розповідає майстер кварцедув Олександр Черненко.

Роботи майстра визнають у багатьох країнах світу. 2012-го в Одесі Черненко наважується на експеримент - бере участь у конкурсі на авторську ляльку і перемагає. До роботи активно залучає родину. Навіть найменший - онук Микита у свої 4 роки добре розуміється на сімейній справі.

"Матеріал кварц обробляють при температурі 32 градуси, і тому він не може зірватись", – каже кварцедув-початківець Микита Черненко.

Сьогодні Олександр Черненко - один з небагатьох людей в Україні, що наважується працювати з кварцом - мінералом з характером.

Ділиться мріями про власну повноцінну майстерню і організацію власної школи, та планує втілити одного дня свій масштабний проект - виготовити повністю прозору діючу кварцеву піч реальних розмірів.