ГПУ та СБУ у зриві операції НАБУ звинуватили антикорупціонери з міжнародним ім'ям. Вони стверджують, що ловити хабарників на гарячому через агента, якщо до органу надійшли тривожні сигнали – це нормальна європейська практика. А "провокація хабара" – зазвичай риторика підозрюваних, а не правоохоронців.

"Такі методи застосовуються у всіх сучасних державах світу. Підозрювані кажуть те саме, що й в інших країнах, що це провокація злочину і це незаконно", – повідомив Драго Кос.

Читайте також: Це чергова атака на НАБУ, спрямована на залякування детективів, – експерт

Дії силовиків Драго Кос називає атакою на антикорупційне бюро. Він обіцяє, що про випадок, що сигналізує про згортання антикорупційної реформи дізнаються в ЄС. До того ж, після цього члени міжнародної антикорупційної ради знову вимагатимуть, аби прослуховування здійснювало безпосередньо НАБУ. Їх непокоїть те, що прослуховування телефонних розмов це прерогатива СБУ.

Також правоохоронці-міжнародники хвилюються через ситуацію з підслідністю в Україні. Вони нагадують, що розслідувати справи про корупцію високопосадовців має лише НАБУ. Генеральний прокурор іноді може розподіляти ці справи між іншими відомствами. Міжнародна антикорупційна рада звернулася з проханням до Юрія Луценка "відпустити" Назара Холодницького. Мовляв, Спеціалізована прокуратура має бути незалежною від Генеральної.

Однак, найбільша перешкода у боротьбі з корупцією – суди. З 93 справ, які туди передали НАБУ та САП лише 2 реальних вироки.

У випадку винесення судових рішень ми рекомендуємо, як пріорітет, створення спеціалізованого незалежного антикорупційного суду, ми вважаємо, що це необхідно,
– заявив Карлос Кастресана.

Загалом консультативна рада рекомендувала владі зробити 6 кроків для пришвидшення розслідування злочинів високопосадовців. Народним обранцям, зокрема, відмінити останні правки до Кримінально-процесуального Кодексу, які блокують роботу НАБУ.