Молитовний сніданок – особлива подія для глави Білого дому та Америки загалом. Тому можливістю туди потрапити намагаються не нехтувати. Це підтверджує присутність російської делегації на цьогорічному заході, представники якої, не зважаючи на тривале розслідування щодо потенційного впливу РФ на вибори у США, прибули до Вашингтону, аби поснідати із американським лідером та поспілкуватися з іншими учасниками молитовної трапези. Більше того, кількість росіян, присутніх на івенті, утричі вища, ніж у 2017-му – 60 осіб.

Читайте також: Чому молитовний сніданок в США важливий для України: пояснення депутатів

У чому ж особливість Національного молитовного сніданку?

В його підкреслено аполітичному характері. Це, першочергово, подія релігійна, тому списки гостей не розголошуються та не публікуються.

Яка історія заходу?

У 1953 році з ініціативи некомерційної християнської організації Fellowship Foundation і групи конгресменів відбувся перший молитовний сніданок. Тоді ж його вперше відвідав американський президент – Дуайт Ейзенхауер, започаткувавши таким чином традицію для майбутніх глав Білого дому. Тепер молитовний сніданок щорічно проводять на початку лютого у готелі Washington Hilton.

Читайте також: На молитовний сніданок із Трампом приїхала велика делегація з Росії

Для чого це роблять?

Молитовний сніданок із президентом США – це насправді серія заходів, під час яких для учасників події організовують неформальні зустрічі, тому протягом самого сніданку серйозних питань не вирішують, а ведуть лише світські бесіди. Проте головна мета події – все ж молитва. Так, у цей день американська еліта спільно молиться за процвітання своєї країни. Під час сніданку, який триває в середньому півтори години, президент Сполучених Штатів проголошує свою промову, а далі слово надається "головному спікеру", ім'я якого тримають у таємниці до дня проведення події. До прикладу, ними у різні роки були колишній прем'єр-міністр Великої Британії Тоні Блер та Мати Тереза.

Молитовний сніданок у США
Молитовний сніданок у США. Трамп розмовляє з майором армії США Скоттом Смайлі, першим офіційним офіцером США, який постраждав в операції в Іраку, та його дружиною Тіффані Смайлі. Фото: gettyimages.com

Чому туди хочуть потрапити?

Щоб поспілкуватися із високопосадовцями США поза сніданком. Для цього представники делегацій із різних країн приїжджають у Вашингтон за кілька днів до заходу.

Окрім налагодження тісних контактів із американськими чиновниками, присутність на молитовному сніданку банально дозволяє політикам пропіаритися.

Як туди потрапити?

Отримавши запрошення або придбавши квиток. Щодо запрошень, то їх роздають сенатори та конгресмени. А вхідний квиток на захід може обійтися гостю у 150 тисяч доларів, якщо він захоче сидіти біля сцени, на якій розташований столик президента США.

Інколи Сполучені Штати покривають витрати на житло та транспорт для осіб, яких вони запросили на молитовний сніданок, однак найчастіше проживання у Вашингтоні гості оплачують самостійно. А це задоволення не з дешевих – переліт та проживання у столиці Америки обходиться щонайменше у декілька тисяч доларів, а то й у десятки тисяч, в залежності від "апетитів" та можливостей політиків.

Хто поїхав від України?

На 66-му молитовному сніданку були присутні понад 50 українських політиків. Зокрема, захід відвідала делегація від фракції "Блок Петра Порошенка" у складі Максима Єфімова, Андрія Павелка та Артура Герасимова, і представники партії "Батьківщина" – Сергій Власенко і Григорій Немиря, разом зі своїм лідером Юлією Тимошенко, яка відвідує цю подію вже не вперше.

Читайте також: З колін на коліна: делегація "Батьківщини" на чолі з Тимошенко вирушила в США на "молитовний сніданок"

Помолитися із Трампом вирішили і депутати з "Народного фронту" – Антон Геращенко, Павло Унгурян та Олег Кришин. Натомість "Опозиційний блок", "Самопоміч" та "Радикальна партія" заявили, що ніхто із їхніх нардепів до Вашингтона не полетів.


Під час молитовного сніданку Трамп закликав до справедливості і миру у світі. Фото: gettyimages.com

Відсутність такої великої кількості народних обранців паралізувала роботу Верховної Ради. Для прийняття декількох важливих питань сьогодні у парламенті забракло голосів, а 7 лютого засідання парламенту взагалі довелося достроково закрити.

Окрім народних депутатів, участь у молитовному сніданку планували взяти міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, уповноважений президента із прав дитини Микола Кулеба, директор департаменту у справах релігій Міністерства культури Андрій Юраш та голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко.