Про це повідомив очільник Міністерства закордонних справ України Вадим Пристайко на своїй твіттер-сторінці.

Цікаво: Військові виявили російський корабель ФСБ біля українського узбережжя: відео

Справа по морському праву рухається далі! Гаазький арбітражний суд підтвердив свою юрисдикцію щодо розгляду позову України щодо Азовського моря та Керченської протоки, а також щодо експропріації наших природних ресурсів,
– наголосив міністр.

За його словами, справа стосується незаконного будівництва Росією Керченського мосту між Азовським та Чорним морями та переслідування судноплавства на Азові. Зокрема, РФ незаконно зупиняє судна, які прямують в українські порти Маріуполя і Бердянська.

Водночас, у пресслужбі МЗС України уточнили, що 21 лютого суд відхилив позицію Росії про відсутність її юрисдикції в справі України і встановив, що він розгляне важливі аспекти вимог України, в тому числі пов'язані з порушеннями Росією Конвенції ООН з морського права (UNCLOS) в Керченській протоці і Азовському морі.

Українські дипломати наголошують, що трибунал погодився з Україною, що вимога Росії про статус внутрішніх вод не є належним приводом для оскарження юрисдикції, це питання слід вирішувати на стадії розгляду справи по суті. Рішення означає необхідність здійснення юридичної експертизи незаконного будівництва Росією Керченського моста і зупинок судів в Азовському морі, які завдають шкоди міжнародному судноплавству.

У МЗС також зазначили, що після відповідного рішення Україна буде здійснювати підготовку для належного представлення справи по суті перед Арбітражним трибуналом. Слухання по суті пройдуть після вивчення судом письмових подань сторін.

Сьогоднішня перемога – це ще один успіх для України в залученні Росії до відповідальності за її порушення міжнародного права,
– підкреслили в МЗС.

Рішення Арбітражного трибуналу оприлюднять після того, як Україна і РФ висловлять свої можливі заперечення щодо наявності в тексті рішення конфіденційної інформації, але не пізніше, ніж через 21 день після його прийняття.

Що відомо про позов України проти Росії

  • У вересні 2016 року Україна подала до суду в Гаазі позов, у якому звинуватила Росію в порушенні Конвенції ООН з морського права. Ініціатива України мотивувалася "метою захисту своїх прав як прибережної держави в прилеглих до Криму акваторіях в Чорному морі, Азовському морі та Керченській протоці".
  • Зокрема, Україна вимагає, аби Росія припинила перешкоджати навігації суден в акваторії морів, незаконно видобувати корисні копалини та виловлювати рибу. Також Київ наголосив на незаконному спорудженні Керченського мосту.
  • У лютому 2018 року до Постійної палати третейського суду в Гаазі подали пакет доказів того, що Росія дійсно порушує суверенні права України в Чорному та Азовському морях.
  • Росія ж у відповідь подала до Міжнародного трибуналу свої заперечення щодо юрисдикції цієї інституції розглядати позов України проти неї.
  • Вже у червні 2019 постійна палата Третейського суду в Гаазі почала слухати позов України проти Росії щодо порушення права на доступ до власних територіальних вод навколо анексованого Криму.