Муфтій Польщі Томаш Мишкевич пояснив, чому сталася така помилка у календарі, та вибачився за це. Відповідний лист надрукували на сайті Об’єднання мусульман.

Читайте також Окупанти Криму хочуть ув'язнити власника каналу ATR на 19 років

Що сказав муфтій Польщі

Томаш Мишкевич вибачився перед усіма, хто відчув себе скривдженим, і наголосив, що вони "не мали мети створювати додаткову напруженість і в без того складній політичній ситуації".

Це серйозна помилка, якої не повинно було трапитися, але вона сталася. Відбулася редакційна помилка на етапі створення, фатальний автоматизм письменника і перенесення назви "(Російська Федерація)", яка з’явилася на інших сторінках календаря. Ще раз прошу вибачення,
– мовиться у зверненні муфтія Польщі.

Мишкевич додав, що мусульмани підтримують вільний Крим, який так важливий для всіх татар, зокрема і для польсько-татарської громади. Релігійне об’єднання мусульман в Польщі було і є аполітичним. А відстоювання права мусульманської громади на релігію та недоторканість її об’єктів є основними завданнями Об’єднання.

Помилку в календарі вже виправили

Водночас на календарі так і не з’явилася вказівка про те, що Крим територіально належить Україні. Про це у фейсбуці написав член виконавчого комітету Всесвітнього конгресу кримських татар від Польщі Недім Усейнов.

Ні слова про приналежність Криму до України. Крім того, напис "Крим" забрали з календарної дошки кримської мечеті, а потрібно було додати "Україна" в дужки,
– написав він.

Мусульмани Польщі календар 2021 мечеті Криму
У мусульманському календарі на 2021 рік забрали напис "Російська Федерація" / Mzr.pl

Що відомо про скандал з календарем мусульман Польщі

  • 30 листопада з’явилася інформація про те, що Релігійне Об’єднання мусульман Польщі видало календар на 2021 рік, в якому мечеті українського Криму позначили територіями Росії-окупанта.
  • Електронну версію календаря розмістили на офіційному сайті Об’єднання, яке є головною організацією мусульман Польщі.
  • Член виконавчого комітету Всесвітнього конгресу кримських татар від Польщі Недім Усейнов 1 грудня надіслав листа муфтію Томашу Мишкевичу з вимогою видалити календар з сайту та вилучити з обігу надруковані копії.