Як люди з відчуттям стилю в архітектурі, французи не дозволили занедбати елегантну будівлю на березі Сени. Колись там був залізничний вокзал. А нині це музей д'Орсе, один з найдивовижніших закладів у світі мистецтва. Він – у Парижі.

Уже на підході до музею відвідувачі будуть неабияк вражені. Великі вікна, куполи, барельєфи і, звісно ж, незамінні для вокзалів годинники. Усе це – творіння архітектора Віктора Лалу. Станцію д'Орсе відкрили у 1900 році. Одна частина приймала поїзди, а інша була готелем. Та за деякий час конструкція колії застаріла і поступово вокзал занепав. Були навіть ідеї знести його. На щастя, культурологи відстояли станцію д'Орсе і в 1986 році у Парижі відкрили музей, якому судилося стати одним із найзнаменитіших у світі.

У підвалі, колишніх готельних номерах та на платформах розмістили найвизначніші твори мистецтва французьких авторів 19-го століття. І мова не лише про художників, хоча картин у д'Орсе і найбільше, а й про скульпторів, дизайнерів меблів та фотографів. Під розкішними арками колишнього вокзалу примостились картини Ван Гога, Клода Моне та П'єра-Огюста Ренуара.

Консервативне мистецтво, яке свого часу воювало з модернізмом, в д'Орсе мирно з ним співіснує. На сусідніх стендах висять класики, реалісти та модерністи. Просто через центр головного залу проходила колія. Сьогодні ж замість рейок – скульптури, які зачарували Францію у 1800-их. З чотирьох поверхів музею один заставлений фурнітурою.

Читайте також: Два мільйони років історії людства в одному будинку: чим вражає Британський музей

Це і шафи, і кухонні меблі, і стільці, і дзеркала – усе, чим було модно оздоблювати оселі півтора століття тому. За оглядом усіх творів мистецтва не зчуєшся, як мине багато годин. Тож для зручності відвідувачів там відкрили ресторан і кафе. У місцевій книгарні можна купити альбоми з репродукціями. А в спеціальній аудиторії читають лекції з мистецтвознавства. За вхід у музей д'Орсе треба заплатити 12 євро.