Військовий корабель збудували в 17 столітті, і тоді ним пишався кожен швед, а надто – королівська сім'я, упевнена, що армія країни отримала неймовірну перевагу. Лише уявіть – гармат на судні було понад півсотні.

Втім, історія розкішного корабля заслуговує на звання "Титаніка" 17-го століття. "Ваза" затонула буквально через півгодини від початку першої подорожі. Судно так щедро навантажили зброєю, що воно не витримало ваги. Крім того, виявилося, що корабель сконструювали з грубими помилка – судно не могло рівно стояти на воді. Разом із кораблем загинув весь екіпаж. У водах біля Стокгольму "Ваза" пролежала три століття.

Судно змогли підняти на поверхню тільки в 1950-х. Виявилося, що корабель зберігся дуже добре. Одразу знайшлося багато охочих глянути на морського красеня. Влада зрозуміла, що потрібен музей, – і такий відкрився у 90-му році. Щороку на екскурсії в музей одного корабля приходить понад мільйон людей.

Щогла корабля, найдетальніша різьба на палубі, і навіть кожна дошка днища – будь-яку частину можна роздивитися зблизька. Звичайно, "Вазу" реставрували і продовжують, час від часу, це робити досі. Нові частини не маскують під старовину – замінені деталі завжди чітко видно, особливо на фоні автентичних частин судна, які за кілька століть під водою потемніли.

У музеї є кілька поверхів. Ви можете не тільки в деталях оглянути "Вазу", а й подивитися фільм про її створення. Музей розповідає і про історію морської справи у той час, коли корабель спустили на воду. Є окреме приміщення, присвячене побуту на борту. Заглибитися в морські справи минулих століть можна за 16 доларів – стільки коштує вхідний квиток.

Читайте також: Як український коньяк виборов світове визнання