Зеленський розповів про стосунки України та МВФ

Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні 18 листопада, пише 24 канал, серед іншого говорив і про стосунки України та Міжнародного валютного фонду. Глава держави згадав про розмову з директоркою-розпорядницею МВФ Крісталіною Георгієвою, яка відбулася напередодні.

Нагадаємо Україна виконала всі структурні маяки, – Зеленський поговорив із директоркою МВФ

У цій розмові мовилося про те, що МВФ буде підтримувати Україну, однак треба продовжувати антикорупційні реформи. І передусім – розв'язати проблему із Конституційним Судом, який у ці реформи втрутився.

Ми відзначили виконання Україною структурних маяків та обговорили важливість збереження антикорупційної інфраструктури: повернення електронного декларування для чиновників, розв'язання ситуації – всі вже втомлені від неї – з Конституційним Судом,
– розповів Володимир Зеленський.

При цьому український президент не став "вдаватися у деталі" та пояснення, але запевнив: "Загалом МВФ продовжує нас підтримувати". Мовляв, Київ очікує на приїзд місії МВФ та черговий траншу.

  • Коли станеться перше або друге – Зеленський не сказав. Відзначив тільки, що "це все обов’язково буде, отже буде і фінансова стабільність нашої країни й нашої економіки".

Що слід пам'ятати про відносини України та МВФ у 2020 році

  • 10 червня у МВФ погодили кредитну програму для України stand by на 5 мільярдів доларів за 1,5 року.
  • Гроші планували надіслати у 4 транші, перший надали майже одразу – 2,1 мільярда.
  • До кінця 2020 мали надійти ще два, і останній у 2021. Однак процес фактично на паузі.

Повне відеозвернення Володимира Зеленського 18 листопада:

До теми Коли Україна може отримати транш від МВФ: заява представника уряду в Раді