Надалі співпраця МВС з Національним музеєм Голодомору-геноциду буде системною. Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, повідомляє пресслужба Міністерства внутрішніх справ.

Актуально "Трупи розклались і нікому їх прибрати": Голодомор очима селянина з Харківщини

Через скільки років ворог не зупиняється. Зараз зі сторони російського режиму маємо ще один проєкт по знищенню нашого народу – анексію Криму та війну на Сході України, але нас не зламати ні голодом, ні агресією,
– наголосив Аваков.

Глава МВС розповів, що у його рідному Харкові вози проїжджали по місту, збирали тіла і ховали без імені. Якщо українці пробували врятувати своїх дітей, їх за це жорстоко карали.

Що відомо про вже передані музею справи

  • Першу справу відкрили через спробу чоловіка на прізвище Шляпін принести з колгоспного поля додому жменю зерна. За це Шляпіна розкуркулили та засудили разом з дружиною та дітьми до 10 років таборів.
  • Другу справу відкрили через факт канібалізму. Аваков наголосив, що "доведені до божевілля голодні люди, вважалися злочинцями та каралися дуже суворо".

Зверніть увагу! Особиста історія про Голодомор: 24 канал шукає героїв для матеріалу

Що ще сказав Аваков

  • Співпраця силовиків з музейниками допоможе "розповісти про злочин проти українського народу, назвати імена катів та реабілітувати несправедливо засуджених".
  • Справи 1932 – 1933 років ще раз демонструють, наскільки страшно радянський режим знищував національну спільноту. Після винищення інтелігенції та духовенства перейшли до масового геноциду селян.
  • Навесні 1933 року в Україні щохвилини помирали 17 людей.
  • Надзвичайно важливо "повертатися до своєї історії, розкривати і вивчати архіви, бо проти України діє ворожа пропаганда, яка має на меті знищити національну пам’ять".
  • Голодомор – це злочин без терміну давності.

МВС підписало меморандум про співпрацю з Музеєм Голодомору: дивіться відео