Чи насправді Україна позбулася впливу олігархів чи це лише чергова утопія – розповів політолог Володимир Фесенко у ефірі 24 каналу.

Цікаво! Фесенко: Олігархи для Зеленського – виклик, але в президента свої підходи

– По-перше, потрібно відзначити, що почалася абсолютно нова реалія, якої раніше не було – це однопартійна більшість. В нас вперше президент має повний контроль над Верховною Радою. Тобто є пропрезидентська більшість в парламенті і пропрезидентський уряд, який йому підконтрольний.

– Щодо впливу олігархів, то я б не робив висновків, що в нас повністю змінилася ситуація – на арені все ті ж. Але безумовно є зміни в структурах впливу. Наприклад, Порошенко як президент і як один з найбагатших людей в країні мав величезний вплив. Зараз його вплив значно менший, хоча теж залишається.

Зменшився політичний вплив Ахметова. У нього є декілька депутатів у Верховній раді, але немає своєї фракції і таких інструментів впливу на уряд, як це було раніше. Він колись міг і з попереднім президентом домовлятися, зараз з новим президентом стосунки не такі конфліктні, але й не такі близькі.

Вплив Коломойського зростає

– Чий вплив реально зростає, то це Ігоря Коломойського. Я не можна стверджувати, що Зеленський є маріонеткою Коломойського, в команді президента є і противники цього олігарха, але є люди, яких називають агентами впливу.

Ігор Коломойський
Ігор Коломойський

– Я не можу підтвердити чи спростувати, наскільки тісно вони пов’язані з Коломойським. Але за даними ЗМІ чи опосередкованими ознаками, вони можуть працювати на інтереси олігарха. Такі люди є і у фракції "Слуга народу", і у виконавчій владі, і безумовно, за словами експертів, вплив Коломойського суттєво зріс за останні місяці.

Інтереси Зеленського, Офісу Президента не тотожні з інтересами Коломойського, проте ми бачимо цей вплив. От, наприклад, історія з створення енергетичного ринку. Там були протилежні інтереси. Є вплив на енергетичні компанії з боку Ріната Ахметова, який був у цьому зацікавлений. Але ринок необхідно було створити в рамках реформ перед європейськими партнерами.

Зеленський Коломойський
Зеленський зустрівся з Коломойським під час форуму "Діалог з бізнесом" / Фото Офісу Президента

– Зараз готуються зміни до податкового законодавства. І тут багато експертів критикують автора цього законопроєкту, що ці зміни можуть спрацювати на користь Коломойського. Поки це лише припущення, але це небезпечно і можу означати ризики поділу ринку і нових бізнес-політичних війн. Так що вплив Коломойського зростає і тут є певні ризики нових конфліктів.

– В нього більше інструментів. Дивіться, олігарх не контролює фракцію Зеленського "Слугу народу", не контролює Офіс Президента, але є зв’язки з головою ОП Богданом та іншими людьми. Це делікатна тема і я не можу підтвердити, що є прямий вплив на конкретних людей.

Більше – дивіться у відео.