На п'ятому році російської окупації військовий губернатор Павло Жебрівський затіяв кадрові чистки на Донбасі. Під удар потрапили голови військово-цивільних адміністрацій прифронтових міст: їх звинуватили у невиконанні обов'язків. Всі чотири воєнних роки ці люди з руїн піднімали місцеві села. А у 2018-му їх робота раптом стала незадовільною. Першим під удар потрапив голова Красногорівки Олег Ливанчук.

Читайте також: На Донбас прибуло близько 100 російських снайперів, – Жебрівський

"Приходить по електронній пошті, що я звільнений. Підписан (указ – 24) 7-го числа. Тобто я 7-го перебуваю на роботі, мені ніхто не повідомляє, що мене звільняють, 8-го я відповідальний, 9-го, 10-го і 11-го. Але приходить (документ – 24), і з 12-го числа, виходить, я вже не працюю", – зазначив екс-голова Військово-цивільної адміністрації Красногорівки Олег Ливанчук.

Ливанчук вважає: його прибрали через сканадал із закупівлею неякісних буржуйок для мешканців Красногорівки. Хоча закупила їх для містечка саме Донецька адміністрація майже на півмільйона гривень. Її спеціалисту тоді і вручила підозру прокуратура.

До нас привозить буржуйки обласна адміністрація. Нам пропонували взяти їх на баланс, на військово-цивільну адміністрацію, ми відмовилися. У підсумку, вони самі роздали буржуйки населенню,
– розповів Ливанчук.

Проте 13 березня з'явилася несподівана новина. Жебрівський за буржуйки звільняє голову Красногорівки Олега Ливанчука. Хоча у Жебрівського твердять, що Ливанчука звільнили не за це.

"Буржуйки тут взагалі ні до чого. Якщо бути відвертими, його звільнили за бездіяльність. За бездіяльність, там були такі проблемні моменти", – прокоментував заступник директора департаменту Донецької ВЦА Валерій Кобижча.

Олег Ливанчук каже, що у Донецькій області створено так званий культ особистості пана Жебрівського. Усюди білборди з його обличчям. Хоча насправді допомоги від нього надходить небагато.

Ну, відкривати (об'єкти – 24), вручати (нагороди – 24) приїздив. Звісно, це свята справа,
– іронізує Ливанчук.

Населення ж Красногорівки твердить, що Олег Ливанчук робив для міста все, що міг.

"Протягнули ще один водовід. Це все силами було зроблено адміністрації ВЦА, яким керував Олег Петрович", – сказав директор Донецького технікуму у Красногорівці Анатолій Рибак.

"Все те, що до них приїжджало або приїжджає – благодійні фонди, волонтерські організації – вони прагнули відправити в лікарню", – запевняє головний лікар Мар'їнської лікарні Микола Слюсаренко.

Читайте також: Як можновладці "освоюють" кошти на відновлення Донбасу

Тепер Ливанчук приїхав у Київ відстоювувати свою честь у суді. Він вважає: Жебрівський прибирає в своєму регіоні "незручних", тих, хто говорить правду.

Подібний конфлікт виник і у голови військово-цивільної адміністрації Зайцевого Володимира Вєсьолкіна. Він місяць тому виклав відео, де показав, як через логістисний центр у Майорську їздить контрабанда. І реакція не забарились. Вєсьолкіна також звинуватили у "бездіяльності", як і Ливанчука. Та поки, на відміну від іншого незручного Ливанчука, Вєсьолкін лишається при посаді.