Про це повідомляє прес-центр штабу Операції Об’єднаних сил.

Право перетину лінії розмежування матимуть представники офіційних спостережних місій ООН, ОБСЄ та місії Червоного Хреста,
– зауважили у штабі ООС.

Читайте також: Україна закрила в’їзд для чоловіків-громадян Росії

Щодо решти іноземців, то рішення на їх пропуск на окуповані території Донбасу ухвалюватимуть за наявності відповідних документів про постійне проживання на окупованій території або за потреби перетину лінії розмежування з гуманітарною метою (похорон, важка хвороба близьких родичів тощо).

Підрозділи Держприкордонслужби, що діють у складі ООС, перебувають у повній бойовій готовності. Всі пункти в’їзду та виїзду продовжують працювати у штатному режимі.

"У разі загострення ситуації в межах дорожніх коридорів прикордонні підрозділи готові до дій та виконання завдань за призначенням, відповідно до прийнятих рішень командуванням Об’єднаних сил", – наголосили у штабі ООС.

Чому Україна запровадила воєнний стан? 25 листопада в Азовському морі прикордонний корабель Росії протаранив рейдовий буксир українських військових. Відомо, що 2 українських військових малих броньованих артилерійських катери та рейдовий буксир переходили планово та відповідно до міжнародних норм з порту Одеси до порту в Маріуполі.

Проте в Росії заявили, що українські військові кораблі нібито неправомірно зайшли в тимчасово закриту акваторію територіального моря РФ і продовжили рух до Керченської протоки.

Група українських кораблів продовжила свій шлях до Маріуполя. Проте під час виходу з Керченської протоки російські прикордонні судна відкрили вогонь по українських кораблях, внаслідок чого 6 українських військових моряків зазнали поранень. Також Росія захопила 2 українських судна та взяла в полон 24 українських моряків, яких згодом арештували в окупованому Криму.

Після цього Україна ввела у 10-и областях воєнний стан до 26 грудня. Окрім того, 30 листопада Україна заборонила в’їзд на свою територію чоловікам-громадянам Росії у віці 16-60 років.