Про це Денісова повідомила у фейсбуці після прийому у своєму офісі почесного патріарха Філарета.

Читайте також: Епіфаній визнав, що парафії Московського патріархату не переходять до ПЦУ, і назвав причини

Філарет розповів, що до нього звертаються українці, які вважають себе мирянами УПЦ КП. Вони скаржаться, що Міністерство культури у січні 2019 року позбавило їх можливості законно належати до цієї церкви.

Зверніть увагу! У січні 2019 року Міністерство культури зняло Українську православну церкву Київського патріархату з реєстрації як юридичну особу.

Денісова зазначила, що хоче вивчити законність такого рішення.

За цим фактом буду звертатися до міністра культури Бородянського з проханням надати повну інформацію щодо ліквідації УПЦ КП як юридичної особи для вивчення законності такого рішення,
– написала омбудсменка.

Висновки будуть зроблені після детального вивчення офіційної відповіді.

Що відомо про ліквідацію УПЦ КП

  • 15 грудня 2018 року відбувся об’єднавчий собор, на якому була створена Православна церква України. Її предстоятелем став митрополит Епіфаній. Філарет став почесним патріархом ПЦУ.
  • Однак у травні 2019 року Філарет заявив, що Українська православна церква Київського патріархату ще існує. Він звернувся до суду, але програв позов.
  • У червні 2019 року у Володимирському соборі Києва збори під головуванням Філарета вирішили відновити існування ліквідованої церкви УПЦ КП. У ПЦУ це рішення визнали юридично нікчемним.
  • Невдовзі Синод ПЦУ позбавив почесного патріарха Філарета прав єпархіального архієрея. Також підпорядкував митрополитові Київському і всієї України Епіфанію безпосередньо всі парафії та монастирі Києва.
  • У листопаді 2019 року Апеляційний суд дозволив ліквідацію УПЦ (КП). А у грудні митрополит Епіфаній заявив про юридичне припинення релігійних організацій "Київська патріархія УПЦ (КП)" та "Патріархія УАПЦ".
  • 4 лютого цього року ПЦУ позбавила почесного патріарха Філарета прав і обов’язків, пов’язаних з управлінням єпархією, та виключила зі складу Синоду. Водночас він залишається у складі єпископату Православної церкви України.