Виконувач обов'язків постійного представника США в ООН Джонатан Коен під час екстреного засідання Радбезу звернувся до російського представника з вимогою: розкрити інформацію про "такий загадковий" вибух 8 серпня в Архангельській області. Про це пише "Голос Америки".

Читайте також: Вибух і радіація під Архангельськом: перші фото і відео з місця інциденту

Зрештою, засідання, скликане у зв'язку з випробуванням американської ракети за ініціативою Москви та Пекіну, минуло безрезультатно.

Представники Росії та США традиційно звинуватили один одного в розвалі Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності. Кремль обурювався щодо небезпеки нової гонитви озброєнь, а представник Білого дому акцентував увагу на "загадковому вибуху".

Що саме сталося в Росії 8 серпня? Чому стався вибух? Про яку "систему" мовиться і з якою метою цю "систему" виготовили?
– запитував Коен у росіян.

Ну а представник Китаю просто заявив, що Пекін не зацікавлений у підписанні будь-яких договорів щодо обмеження озброєнь чи контролю за ними.

Детальніше про термінове засідання Радбезу ООН на запит Росії – у матеріалі 24 каналу.

Коротко про вибух під Архангельськом

За офіційними даними, вибух і пожежа сталися 8 серпня під час випробувань рідинної реактивної установки двигуна. Тоді начебто загинули 7 людей, ще приблизно 15 зазнали поранень. Причому на режимний об'єкт російських МНСників не пустили – з наслідками аварії боролися військові.

У день вибуху датчики у сусідньому Сєверодвінську показали значне перевищення радіаційного фону, що у Міноборони РФ заперечили. За якийсь час гідрометцентр оприлюднив інформацію, що через вибух на військовому полігоні рівень радіації перевищував звичні показники у 4 – 16 разів.

Читайте також: Російська влада визнала, що вибух під Архангельськом мав радіоактивні наслідки

Зауважимо, що на полігоні у селищі Ньонокса, на якому стався вибух, тестують практично всі ракети, якими озброєні бойові кораблі військово-морського флоту Росії. А також там випробовують двигуни та ракети для атомних підводних човнів.